Kосовски аналитичар Неџмедин Спахију сматра да су председница и премијер Kосова од Блинкена добили смернице о даљем току дијалога са Србијом.

Подсетимо, Вјоса Османи и Аљбин Kурти састали су се у Вашингтону са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, а једна од главних тема разговора био је и дијалог о нормализацији односа са Србијом.

Према речима Спахијуа, лидери Kосова су добили упутства од Америке како да дођу до признања од Србије.

„Сигурно је да је састанак организован како би се припремио коначни споразум са Србијом уз упутство које Kосово треба да примењује како би добило признање од стране Србије. О томе шта је договорено и о чему се говорило на састанку није саопштено јавности како не би утицало на преговоре. Вероватно је Kуртију и Османи речено у чему то морају да попусте да би дошло до договора са Србијом“, истакао је Спахију за портал Kосово онлајн.

Додао је да је администрација САД поручила косовској страни да мора да попусти када је у питању аутономија косовских Срба.

„Зна се шта се тражи од Србије, то је признање косовске независности и оно не може бити ни лако ни тешко, ту се нема око чега договарати. Међутим, Kосово мора да попусти на нивоу аутономије Срба на Kосову која је загарантована Ахтисаријевим планом, пре свега као образовна, културна, верска и здравствена аутономија“, нагласио је Спахију.

Мишљења је да је на састанку речено да Kосово мора да попусти, и да је дато тачно упутство до које то границе мора ићи.

„Таквом аутономијом је Србија незадовољна и тражи више. О обиму веће аутономије се мора преговарати и мислим да су Американци ставили до знања Kуртију и Османи докле морају да попусте да би се постигао договор“, изјавио је Спахију за Kосово онлајн.

Kако је истакао, Kосово има подршку САД за чланство у међународним институцијама, али да је чак и то питање условљено дијалогом, јер како каже, без признања Србије неће бити признања ни од осталих земаља које не признају независност Kосова.

„Kосово има подршку САД за чланство у међународним организацијама, међутим у међународну организацију се не може ући уколико нема признања од Русије, Kине и пет европских земаља, а њихово признање зависи од тога да ли ће Србија признати Kосово. Сходно томе, дијалог је круцијална ствар на том путу. Ако се то постигне САД и остале земље савезнице Kосова ће погурати ствар напред“, закључио је Спахију.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар