Авион, којим су лидери привремених косовских институција отпутовали у Брисел, где се данас одржава још једна рунда разговора у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, погрешним навођењем из контролног торња у Тирани, залутао је у ваздушни простор Републике Српске, који контролишу српске надлежне службе

Фото: AP
Фото: AP

Ову вест је објавио синоћ директор приштинске телевизије Кљан Косова, Батон Хаџију, који се налазио у авиону, иначе, у приватном власништву заменика премијера Беџета Пацолија.

Како је пренео портал приштинске ГазетеЕxпресс, Хаџију је рекао да цела ситуација замало није окончана „дипломатским инцидентом“ јер су тројица лидера привремених косовских институција, иначе, бивших припадника тзв ОВК, могла бити ухапшена од српских власти.

А све то, како се наводи, догодило се због небриге контролног торња аеродрома у Тирани, који је авион са косовским политичким лидерима уместо према Бриндизију, усмерио у ваздушни простор Реублике Српске.

У авиону су, поред Пацолија, били још председник парламента Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај и заменик премијера Фатмир Љимај.

У авиону, међутим, није био и председник привремених косовских институција Хашим Тачи, што није први пут да он не путује заједно са својим колегам.

Последњи пример је самит ЕУ и Западни Балкан одржан у Софии, када је Тачи дошао одвојено од Харадинаја.

Хаџију је, наводи портал, рекао да је могућност да бивши припадници тзв. ОВК „падну у руке Срба“ избегнута захваљујући Пацолију, који је пилоту авиона наложио да се врати у Тирану, одаке су поново полетили ка Бриселу, овог пута са новим координатама.

Извор: Танјуг / informer.rs