Руски граничари укрстили су вука и пса, и створили хибридну расу специјално направљену за помагање при чувању највеће границе на свету. Волкособ, мешавина пса и вука, може да достигне величину и снагу правог вука, уз послушно и пријатељско понашање према људима, карактеристично за псе

Фото: TWITTER / SCREENSHOT

Добијање најбојих карактеристика обе врсте није ишло тако лако, и биле су потребне године пре првих успешних резултата.

Више од 200 хибрида вукова који су одгајани на Универзитету у Келну у Немачкој, били су неуспешни покушаји укрштања, јер су сви показивали типичне карактеристике вукова, и екстреман страх и опрез поред људи.

Ипак, научници са руског института Перм, коначно су направили помак 2000. године. Кључну улогу имала је Наида, необично друштвена женка каспијског вука, која се одлично слагала са људима. Још чудније, када су јој понудила да бира партнера, изабрала је пса уместо вука, пише ЦНН.

https://twitter.com/TradDotMil/status/826214307818008577

У наредних 10 година, Наида је одгајила 40 волкособа (руска реч за „вук-пас“), који су делили њене инстинкте, док су од очева паса повукли дружељубивост и послушност.

Они су даље коришћени за развој врсте. Врхунски утренирани волкособи вреднују се од 2.000 до 3.000 долара, али руска војска их не продаје, већ их искључиво користи за домаће безбедносне организације, под строгим условима.

Први волкособи су тренирани за различите задатке, од проналажење експлозива, откривање кријумчара и праћење, а све задатке су обављали са лакоћом. Према речима руских тренера, њихова најимпресивнија црта је да „воле да раде“.

– Када уђу у центар за обуку цвокоћу зубима и нестрпљиву су да почну вежбе – рекла је тренер животиња Олга Галперина, пише „Одитицентрал“.

Међутим, разлог због којег их руска војска тако љубоморно чува јесте што у свим задацима превазилазе било коју другу расу. Тако на пример немачком овчару треба око четири минута да нањуши криминалца који се крије, што волкособ може да уради за 15 до 20 секунди.

Пси умеју да безобзирно трче око терена за обуку пре вежби, док се хибриди вукова одмах бацају на посао. Руски дресери тврде да чак и у непознатом окружењу само једним обигравањем терена могу да открију скривену дрогу, криминалце или експлозив.

Ако је веровати доступним информацијама, волкособи надмашују псе у сваком аспекту. Имају шест пута јече чуло њуха од паса, далеко јачи угриз којим могу да пробију заштитну опрему, и могу да издрже екстремне температуре.

Такође су се показали и као физички снажним животињама и ментално стабилнијим. Без одмора могу да прате траг и по два дана.

Волкособи су дуго описивани као тајно оружје руских граничних служби, а постали су озлоглашени и међу криминалцима и шверцерима који улазе преко кинеске или монголске границе.