Поворка је прошла путем којим су пре 101 годину однета тела царске породице.

Литија у оквиру фестивала православне културе „Царски дани”, посвећена сећању на последњег руског цара Николаја II и његову породицу, у ноћи између 16. и 17. јула у Јекатеринбургу окупила је 60 хиљада ходочасника. То је новинарима саопштио игуман Леонтиј (Козлов) из мушког манастира Светих царских мученика код Гањине Јаме.

„У литији је ове године учествовало око 60 хиљада ходочасника. Верници из целе земље желе да прођу тим путем и бораве на Гањиној Јами (манастир код Јекатеринбурга), јер су, према званичној верзији, управо на том месту уништена тела царске породице”, изјавио је игуман Леонтиј, додавши да се на литургији поред Храма на Крви, која је претходила литији, причестило око 10 хиљада људи.

Ходочасници су прешли пут од Храма на Крви, који је подигнут на месту стрељања царске породице у Јекатеринбургу, до Гањине Јаме. Поворка је прешла пут којим је стрељачки вод пронео тела царске породице. Литија је прошла кроз центар Јекатеринбурга, његово предграђе и путем до Гањине Јаме. За време литије саобраћај је био заустављен.

Литија на бициклу

Међу учесницима поворке било је много ходочасника који су у Јекатеринбург на „Царске дане” стигли из различитих региона земље. „Дошла сам из Пјатигорска у Јекатеринбург специјално због литије. Стигла сам аутобусом, а то је трајало веома дуго и одузело ми много снаге. Али не жалим што сам прешла такав пут, иако ми је то било веома напорно, јер сам целог живота сањала да посетим Гањину Јаму”, рекла је за агенцију ТАСС 69-годишња ходочасница Валентина Иванова.

Већина ходочасника прешла је преко 20 километара литије пешице за скоро четири сата. Они којима је било тешко да пређу толики пут пешке имали су на располагању бесплатни аутобус. Али, међу учесницима су били и верници који су одлучили да пут пређу бициклима. Међу њима је млади брачни пар Бавченко који су учешћем у литији завршили свој медени месец.

„У литији учествујемо већ трећи пут, али данас смо одучили да овај пут пређемо бициклима. Тешко је рећи који начин је лакши. Венчали смо се пре буквално месец дана и вероватно ће литија бити наша породична традиција”, изјавили су Виктор и Јулијана Бавчено, додајући да им је од Храма на Крви до Гањине Јаме било потребно око два сата.

О фестивалу

У ноћи између 16. и 17. јула 1918. године у подруму куће инжењера Ипатјева у Јекатеринбургу стрељана је породица Романових. У знак сећања у јулу се традиционално одржава културно-религијски фестивал „Царски дани” који на Уралу окупља десетине хиљада православних верника из свих крајева Русије и иностранства. 2000. године чланови царске породице проглашени су за светитеље.

Оставите Коментар