Талибани су убили авганистанског певача народне музике само неколико дана након што су најавили да ће извођење музике на јавним местима бити забрањено, јавља ал-Арабија.

Певач Фавад Андараби је брутално убијен у селу Андараб, објавио је на Твитеру бивши авганистански министар унутрашњих послова Масоуд Андараби.

  • Доносио је радост овој долини и њеним људима – написао је Андараби у твиту уз снимак певача.

Подсетимо, портпарол талибана Забихуллах Муџахид је пре неколико дана за „Њујорк тајмс“ рекао да ће музика на јавним местима бити забрањена.

  • Музика је забрањена у исламу, али надам се да ћемо уверити људе да не раде такве ствари, уместо да вршимо притисак на њих – рекао је Муџахид за „Њујорк тајмс“.

У Авганистану је под власти талибана 1990-их година већина музике, телевизијских садржаја и филмова била забрањена. Кршење тих забрана са собом је повлачило озбиљне последице.

Након америчке интервенције 2001. године авганистанска музичка сцена је процветала – организовани су се концерти и фестивали, а покренут је и Авганистански национални институт за музику. У том институту створен је и женски оркестар, који је наступао по земљи и иностранству.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар