Нови кинески беспилотни авион ловац који лети  брже од звука и за који стручњаци верују да би могао да постане ноћна мора америчких одбрамбених система.

О авиону „Dark Sword“ (Тамни мач) прича се већ годинама, а сада је објављена и његова фотографија.

Црни сјајни челични авион има усисни вентил за ваздух с предње стране, карактеристичан за надзвучне млазне авионе, што значи да ће моћи да достигне брзину од 1.190 км/х, док је актуелна максимална брзина беспилотне борбене летелице 480 км/х.

Авион има вертикалне стабилизаторе у задњем делу као амерички борбени авион Ф22, како би се брзо кретао и како би се њиме лакше маневрисало.

Због тога ће вероватно бити коришћен као ловац, а не као извиђачки дрон или носач прецизних ракета као што је америчка беспилотна летелица МQ-1 предатор.

„Уколико се буде производио у већем броју, у најмању руку могао би да привлачи ракете са америчких борбених авиона, а у најбољем случају и сам функционише као ловац“, оценио је стручњак из труста мозгова британске војске Џастин Бронк.

Амерички лист Драјв, међутим, упозорава да није познато када је фотографија снимљена и не искључује могућност да је реч о лажном објекту професионалне израде.

Извор: kurir.rs