У фабрици нуклеарног отпада „Селафилд“ у Великој Британији у Камбрији могла би да се догоди несрећа гора од чернобиљске, упозоравају активисти.

Британски Сан објавио је да се тамо током протекле две године догодило чак 25 случајева тзв. пробијања безбедности. У групи зграда окруженој жичаном оградом, дугом шест километара, налази се складиште са 140 тона плутонијума.

 

Ту се рукује радиоактивним отпадом који стварају британски радни реактори.

Фабрика у Камбрији сматра се најопаснијим местом у Европи. Нуклеарни шефови инсистирају да је безбедност приоритет.

Међутим, инциденти који су се догодили у „Селафилду“ односе се на цурење из водених цеви, незатварање контејнера за нуклеарни отпад, просипања уранијумског праха и цурења киселине из цеви.

Џенин Смит из групе „Камбријанци против радиоактивног окружења“, рекла је да мештани живе у страху од озбиљног инцидента.

„Једно пробијање безбедности је превише. Не би требало да буде ниједног. Само једна грешка може бити катастрофална“, изјавила је она.

 

Према записницима, бомбашки одред је позван октобра 2017. године, када су потенцијално нестабилне хемикалије изазвале страх. Месец дана касније један радник је био изложен ниском нивоу радијације.

Из „Селафилда“ наводе да ниједан од догађаја забележених у протекле две године није био изнад најнижег нивоа класификације.

У складу са посвећеношћу и отвореношћу они, како наводе, истражују све инциденте и извештавају о детаљима на својој веб страници.

Никада нисмо задовољни безбедношћу и увек се трудимо да будемо бољи, наводе у „Селафилду“.

Оставите Коментар