Чудна порука за Јужноафриканце.

Тријумф Новака Ђоковића на Аустралијан опену не престаје да буде тема у светским медијима. Наш тенисер је у пет сетова савладао Доминика Тима и узео осми трофеј у Мелбурну, а сада је своје виђење тог меча дао и један колумниста из Јужне Африке, земље из које је и мајка Роџера Федерера.

Чарлс Бенингфилд, становник Јужног Лондона, града у најјужнијој афричкој држави, упоредио је Србију са својом земљом и упитао своје сународнике како то да “сићушне” државе могу да имају шампионе, а Јужна Африка није ни близу тога. Његов текст преносимо у целости.

“Последњих година ме углавном не занимају спортски наступи. Људи на телевизији виде толико дивних изложби спортске изврсности да се временом навикну и постане мало досадно.

Али они који су гледали финале Новак Ђоковић – Доминик Тим на Аустралиан опену у Мелбурну сигурно ће се сложити са мном да ће мало шта скоро моћи да победи овај вишечасовни спектакл.

Четири сата ова двојица младића, један из Србије, а други из Аустрије, “бацали су кухињске судопере” један на другог у потрази за победом. Било је заиста невероватно.

Њихово понашање, импресиониран сам – Тим је био елегантно понизан у поразу, а Ђоковић исти такав у победи – оценио бих оба играча као истинске спортисте и поносе својих држава.

Морам признати да је мој лични фаворит био Ђоковић и по мом мишљењу он је у потпуности заслужио свој чек у износу од 4,2 милиона америчких долара.

Није ме брига колико сте добар тенисер, али замислите да се на тренутак суочите, скоро четири сата, са наизменичним сервирањем које вам долази под различитим угловима при брзини која је приближна 200 км/х, а уз све то да морате да се спринтате назад и напред.

Да сам то био ја, био бих дехидриран, хоспитализован и постављен на апарате.

На крају, потпуно исцрпљени Ђоковић, после пет титанских сетова, успео је да потчини свог галантног противника и дозволи нам овде у Источном Лондону и остатку света да одемо до фрижидера да се мало окрепимо.

Морали сте то да видите да бисте поверовали и надам се да јесте.

Али шта је то са модерним тениским шампионом који га чини тако страшним?

Мислим, великани попут Рода Лејвера, Бориса Бекера, Пета Сампраса и тог грозног деришта Џона Мекинроа, вероватно су вежбали подједнако напорно као и ови момци.

Тајна се сигурно мора крити у малим детаљима, од врхунске опреме за игру и тренерских техника.

Шта год! Срећно Србији, прљавој и сиромашној земљи и њиховом вредном шампиону.

Што се нас тиче, где стојимо то, Јужноафриканци, у свету тениског шампионата? Тамо доле на дну лествице!

А ми имамо више сунца и отворених пространстава од многих сићушних земаља чија имена играча нису могућа за изговор, али из године у годину се убрајају међу најбоље спортисте.

Време је да неко ко живи овде, по могућности из Источног Лондона, предузме нешто!”, написао је Бенингфилд.

Неки од коментара били су како би Роџер Федерер требало да се постиди овакве ситуације у Јужној Африци, те да се заложи за још већу популаризацију “белог спорта” у тој земљи. Подсетимо, он је недавно играо меч против Надала управо у домовини своје мајке.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар