Украјина је данас оптужила Русију за кршење Минских споразума о прекиду ватре и објавила податке прикупљене током претходних дана о откривеној руској војној опреми “на привремено окупираним територијама Луганска и Доњецка”.

Прес служба Здружених снага објавила је на званичном фејсбук налогу “нове чињенице о кршењу Минских споразума са оружаним формацијама Руске Федерације”.

У саопштењу се наводи да је “у последње време додатно лоцирано и евидентирано на привремено окупираним територијама 70 јединица војне опреме оружаних формација Руске Федерације, које су постављене кршењем Минских споразума”, и то у дубини од 27 до 60 километара од линије раздвајања.

Јединице Здружених снага Украјине држе ситуацију под контролом и настављају да обављају задатке одбијања и одвраћања оружане агресије Руске Федерације, истиче се у саопштењу.

Додаје се да се Оружане снаге Украјине придржавају Минских споразума и “отварају ватру искључиво у случајевима када акције руских окупационих трупа представљају претњу по живот и здравље украјинских војника и цивила”.

Уз саопштење је објављена мапа лоцираних оруђа у Луганску и Доњецку.

Оставите Коментар