Напади на Србе на Косову и Метохији дешавају се на сваких 65 сати, односно на сваких 2,7 дана. До овог податка дошло се простом рачуницом, имајући у виду да је у току прошле године било укупно чак 133 напада на српско становништво.

Овај податак пренео је и званични налог манастира Високи Дечани на друштвеним мрежама.

– Срби и њихова имовина су нападнути у 133 наврата у 2021. години. То су забележени напади. Један напад, односно инцидент у 2,7 дана. У сатима, један на 65 сати, и то у срцу Европе – навело је монашко братство Високих Дечана.

Пре само три дана нападнут је Милан Ковачевић из српског села Бање код Србице. Њега је локални Албанац ударио песницом у лице, а потом га и давио, а инцидент се догодио када га је Ковачевић затекао да му краде дрва. И то није био први напад на Ковачевића, њега су већ и физички и вербално нападали Албанци, а пре само неколико месеци запалили су му и шумску кућу.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић за Курир указује да смо сведоци да се број етнички мотивисаних инцидената према Србима на Косову и Метохији за 50 одсто повећао од доласка косовског премијерфа Аљбина Куртија на власт.

– То говори о угрожености српског народа на простору Косова и Метохије. Ми ћемо као Канцеларија наставити да помажемо нашем народу који се суочава са различитим притисцима или нападима на простору јужне покрајине. Ту смо да санирамо штету, да поправимо поломљено, да надокнадимо украдено, али међународна заједница не сме да окреће главу од таквих напада којима су Срби готово свакодневно изложени. Очекујемо од међународних мисија да омогуће да се ниво безбедности у српским срединама подигне на још виши ниво и да изврше потребан притисак на Приштину да се напади на Србе и њихову имовину адекватно санкционишу – поручује Петковић.

Додаје да нажалост албански политичари на све могуће начине покушавају да умање право стање на терену и створе лажну слику како је такозвано Косово оаза мира и толеранције, док је једина и права истина да су Срби на Косову и Метохији једна од најугроженијих етничких заједница.

Оставите Коментар