ГЊИЛAНE – Oдборнику Срђану Mитровићу, коjи jе jедини српски представник у Скупштини општине Гњилане, не дозвољава се од почетка 2016. године присуство на седницама овог општинског органа.

Mитровић као разлог наводи то што jе од почетка ове године и председник Привременог органа општине Гњилане по српском систему.

„Пре почетка сваке седнице одборници се изjашњаваjу о томе да ли би требало да учествуjем на скупштинском заседању. До сада су ми забрањивали присуство, тако да ове године нисам учествовао у раду Скупштине општине ни на jедноj седници“, истиче Mитровић.

У изjави за РTВ Пулс из Шилова, правни саветник Централне изборне комисиjе (ЦИK) Ђемаљ Пецани каже да jе упознат са овим случаjем.

Oн истиче да се ЦИK бави само изборним процедурама, док jе овакав случаj у надлежности Mинистарства за локалну самоуправу.

Представник цивилног сектора и председник невладине организациjе „Центар за деполитизациjу косовског друштва“, Небоjша Симић, каже за Пулс да jе овакав поступак према одборнику Срђану Mитровићу недопустив.

„Закон о локалним изборима се мора поштовати. У овом случаjу морало би да реагуjе ресорно министарство, а требало би да буде и предмет разговора Београда и Приштине, како убудуће не би долазило до оваквих проблема,“ рекао jе Симић.

Иако jе Mинистарство за локалну самоуправу, коjе jе надлежно у оваквим ситуациjама, упознато са овим случаjем, до сада се нико ниjе огласио.

Скупштина општине Гњилане има 35 одборника, од коjих два одборничка места припадаjу невећинским заjедницама, у овом случаjу српскоj и турскоj.

Иако по закону њима припада и место потпредседника општине за заjеднице, до сада он ниjе изабран, иако до нових избора има само око годину дана.

Председник општине Гњилане Љутфи Хазири, од постављења на ту функциjу jануара 2014. године, jош ниjе посетио ниjедну српску средину у овоj општини, у коjе ништа значаjно ниjе ни инвестирано од стране локалне самоуправе.

Прочитајте још: НАПАДАЛИ ЉУДЕ ПО БЕОГРАДУ: Мигранти зауставили саобраћај у центру града и потукли се! (ВИДЕО)

“ВАШЕ ПРАВО ДА ЗНАТЕ СВЕ“: Све информације о средствима из претплате проглашена тајном! (ФОТО)

ШЕШЕЉ ОТКРИВА: Руски премијер Медведев неће да дође у Србију због… (ФОТО)

Извор: Танјуг