Ових дана Македонију потреса случај у коме су актери повратници са ратишта на Блиском истоку а који су учествовали у терористичким организацијама.
У Македонији је 16. Фебруара завршена Антитерористичка акција у којој је ухапшено 20 наоружаних људи за које власти тврде да су ћелија ИСИС у Северној Македонији. Такође по доступним информацијама тврди се да је већина била део неке исламистичке терористичке организације у Сирији и да су се пре извесног времена вратили у своју земљу. До акције је сазнајемо дошло након неколико паничних позива из Америчке амбасаде у Скопљу. Што нам говори ко су требало да буду мете ове терористичке ћелије. Не треба заборавити да су на територији Македоније протеклих 20 година биле присутне многе терористичке групе Албанаца који су учествовали у нападима на Србе на Kосову и Метохији, касније на Југу Србије у периоду до 2001 године да би исти пробали да и у самој Македонији дигну устанак јануара 2001 . Ти сукоби са трајали до Новембра 2001. Окончани су Охридском споразумом.
Сукоби са Албанским терористима били су присутни и 2015 када су терористи заузели једну караулу и пробали да заузму град Kуманово након чега је у овој земљи дошло до великог скандала када се сазнало да су поједини руководиоци служби безбедности били не само упућени шта ће се дешавати већ су били и у комуникацији са вођама терориста.
Јучерашња акција снага безбедности Македоније показује слабост правног система захваљујући коме преживели повратници из Сирије раде шта хоће, образују ћелије,скупљају наоружање, држе обуке. Очигледно је да нико од њих није био под адекватним надзором државних органа чим је Америчка амбасада доставила податке.
Овим случајем се треба озбиљно бавити јер као што сам рекао на почетку, терористичке групе из Македоније су увек прелазиле границе, сарађивали са екстремистима са Kосова и Метохије, Бујановца Прешева и Медвеђе.
Такође то је сигнал и за наше надлежне органе да се појача надзор наших држављана који су екстремисти, оних за које се сумња да су били на ратишту.али и да се адекватно реагује у случају повратника који се морају санкционисати максималним казнама, које треба контролисати и за време служења казне, не дозволити им да у затвору радикализују друге затворенике и наравно исто тако их контролисати након изласка из затвора

Илија Животић
Председник ИПО