• Зашто би Хезболах чувао амонијум нитрат на европском тлу? Одговор је јасан: Хезболах је ту ставио то оружје како би могао да изведе велике терористичке нападе када год он или његови господари у Техерану сматрају да је то потребно- изјавио је координатор америчког Стејт департмента за борбу против тероризма Нејтан Сејлс и позвао земље у Европи, али и широм света, да уведу забране овој организацији.

Он је навео да су оперативци Хезболаха протеклих година преместили залихе амонијум нитрата из Белгије у Француску, Грчку, Италију и Шпанију и да се сумња да и даље складиште материјал широм Европе, преноси AP.

Сејлс је рекао да је Хезболах “унитарна организација која се не може поделити на војно и такозвано политичко крило”.

“Без потпуне забране, група и даље може да прикупља новац и регрутује оперативце”, рекао је Сејл додајући да је Хезболах “једна организација” и да је реч о “терористичкој организацији”.

Подсетимо, Хезболах је од стране ЕУ 2013. године стављен на листу терористичких организација.

Не напада цивиле, искључује употребу бомбаша самоубица – Шта је Хезболах?

Хезболах је либанска (проиранска) паравнојна формација, која је настала 1982. године, током уласка Израела у јужни Либан, а тиме је, након 18 година, прислио Израел да се повуче. Тренутни лидер покрета је Хасан Насралах који је на том месту од 1992. године. Покрет је у међувремену прерастао у организацију са великим бројем делатности, укључујући радио, телевизију, школе, болнице, а неки од чланова су и у саставу либанске владе. Због ових мера Хезболах је био веома популаран не само међу шиитским становништвом, него и међу хришћанима, према којима су имали благонаклони став за разлику од сунита. Главни финансијер Хезболаха је Иран, а одређена помоћ долази од Сирије. Војни део Хезболаха располаже са око 1.000 наоружаних људи и од 10.000 – 30.000 људи у резервном саставу. Садашња војна тактика се углавном заснива на ракетирању Израела. У нападима се искључује употреба бомбаша самоубица, а такође, бар начелно, не нападају се цивили.

Хезболах је присутан у сваком граду или селу где живе шиити. Све функционише кроз Месни одбор за безбедност којим преседава официр који је прошао војну обуку у Ирану. Допунска обука одвија се у Балбеку на тамошњим полигонима и у долини Бека, али и у Ирану.

Иначе, занимљиво је да ниједна либанска влада од 1990-тих никада није покушала да разоружа Хезболах. Напротив, све легално изабране власти у Либану су Хезболаху признали легитимитет и статутс националног ослободилачког покрета.

Углед Хезболаха је после Другог Либанског рата достигао огромне димензије. Такође се популаризовао у исламском свету када је ушао у нови рат и то грађански у суседној Сирији где су стали на стану Башара ал Асада, а последњих неколико година ова организација неретко улази у сукобе за израелском војском, испаљивањем противтенковских ракета, обарањем дронова и оружаним сукобима на израелској граници.

Нови успон Хезболаха

Убиство Рафика Харирија, некадашњег либанског премијера и предузетника појачао је притисак на Хезболах, јер су се спомињали као извшиоци овог убиства. Међутим, упкос томе Хезболах 2005. излази на изборе и са освојеним гласовима добија два ресора у новој либанској власти. Након што 2006. године упада на територију Израела и убија два израелска војника, елитне израелске јединице на југ Либана послале су на стотине тенкова и тада почиње Други Либански рат.

На локацији “Вади Салуки” дошло је до великог окршаја израелских елитних једница бригаде “Голани”, оклопних једница, падобранаца и морнаричких командоса, као и резервиста. У окршају је уништено или оштећено више од 50 тенкова “Меркава”, десетине војника су убијени. У Израелу је настао шок када се схватило да је Хезболах добио рат, а Израел морао да се повуче.

Leave a Reply