У експлозији подметнуте бомбе погинуо је Саво Чучуревић, студенткиња Магдалена Новаковић је остала без обе ноге, а повређено је између 76 и 86 особа.

Фото: rentastan.com
Фото: rentastan.com

Напад на биоскоп „20. октобар“, 13. јула 1968. године, најгори је терористички атак који се догодио у Србији. Тог дана је Миљенко Хркач, члан усташке организације Хрватско револуционарно братство, подметнуо бомбу која је током приказивања филма „Рифифи у Панами“, експлодирала у 16. реду, у којем је он пре тога седео.

Хркач је купио карту за ту пројекцију, подметнуо бомбу и побегао.

Ухапшен је у октобру 1969. године, а након три суђења у Београду смртна казна над терористом извршена је 10. јануара 1978.

У зору тог дана, у четири сата ујутру, 30-годишњи тесар из Мокрог код Лиштице (данашњи Широки Бријег), је изведен пред стрељачки строј у Централном затвору у Београду.

Хркач је, иначе, одговоран и за још један напад, након масакра у биоскопу „20. октобар“. Он је, наиме, у октобру 1968. године поставио и бомбу у гардероби Главне железничке станице у Београду, када је рањено 14 људи.

Иако није био једини, овај терористички напад и даље је најгори који се десио у Београду. Осим тог, по злу ће остати упамћен и атентат на Галипа Балкара, амбасадора Турске у Југославији, који се догодио 9. марта 1983. године.

Извор: alo.rs

--