Kандидат за председника САД Џо Бајден изјавио је да ће преокренути, како је навео, „неуравнотежени приступ“ администрације америчког председника Доналда Трампа према Србији и тзв. Kосову, обнављајући, према његовој оцени, „правду и једнакост у односима“
Бајден у документу „Визија за односе са Албанијом и Kосовом“ говори о својим плановима за будуће односе на Балкану и наводи да је као сенатор бранио интересе лажне државе Kосово када је фокус света био негде другде и подржавао његову независност за коју каже да је неповратан процес, пише приштински портал Репортери.

Бајден се обавезао да ће радити у партнерству са Европском унијом на ревитализацији дијалога између Београда и Приштине, са циљем стабилизације, праведног решења и свеобухватног споразума који, како је навео, „поштује територијални интегритет Kосова и постиже пуно узајамно признање“.

Такође је најавио да ће инсистирати на томе да се правда за ратне злочине спроводи без страха и захтевати пуну и брзу одговорност за нестале, укључујући браћу Битићи, преноси Репортери.

У документу је наведено да ће Бајден „охрабрити“ ЕУ да испуни своје обећање да ће грађанима тзв. Kосова одобрити либерализацију визног режима и да предузме даље кораке за унапређење интеграције тзв. Kосова у ЕУ, укључујући Споразум о стабилизацији и придруживању.

Оставите Коментар