Амерички сенатор-демократа Боб Менендез није одбацио могућност да Сједињене Америчке Државе пребаце наоружање из турске базе Инџирлик у Грчку ако се односи са Анкаром погоршају.

Не очекујемо да Турска крене погрешним путем. Али ако се то догоди, ми ћемо учинити све што можемо да заштитимо нашу националну безбедност и безбедност наших савезника, рекао је сенатор за грчки лист Kатимерини.

– Ми смо посвећени овоме у складу са чланом 5. НАТО-а, и испуњавамо своје обавезе. Учинићемо све што је потребно, укључујући премештање базе и снага тамо где је то потребно и где нам се нуде могућности из пријатељских земаља. Надамо се да неће доћи до тога. Турска мора одлучити о свом курсу и што је на крају у њеном интересу – рекао је Менендез.

Он је данас такође рекао да ако Турска купи руске системе С-400, да ће јој бити уведене санкције.

Неки грчки политичари су саопштили да би Сједињене Америчке Државе могле користити објекте у Грчкој за складиштење нуклеарног оружја, које се сада налази у Инџирлику. Грчка влада је ову вест демантовала. Упркос демантијама, питање стављања нуклеарног оружја на територију Грчке стално се отвара у штампи.

Менендез се налази у Атини, где ће га данас примити председник Грчке Прокопис Павлопоулос. Раније је амерички сенатор посетио Kипар, где се с њим састао председник Никос Анастасиадис.

Менендез је пре неколико дана, заједно са републиканским сенатором Марком Рубијем, представио Kонгресу „Закон о безбедности и енергетској сарадњи у источном Медитерану“, који мења америчку стратегију у региону и обезбеђује јачање односа са Грчком и Kипром.

У једном интервјуу, амерички сенатор назвао је Русију „непријатељским фактором“, понављајући цели низ оптужби против Москве, укључујући наводно мешање у америчке изборе.

Што се тиче Kине, Менендез је рекао да кинеска иницијатива „Један појас – један пут“ није облик економске сарадње, већ „покушај манипулације“.

Оставите Коментар