Након парламентарних избора у Молдавији, председник те земље Игор Додон добио је реалну власт — формирана је ,,проруска“ влада која се налази под његовом контролом, оцењује руски портал „Взгљад“, али и наводи да је још увек рано говорити да ли ће се та земља „окренути ка Истоку“.

На чело нове владе изабран је Додонов кандидат Јон Кику, који је у свом обраћању обећао избалансирану спољну политику, развијање односа како са Европском унијом тако и са Заједницом независних држава, као и учвршћивање стратешког партнерства са Русијом, али и са САД.

Такође, нови премијер је истакао неопходност добросуседских односа са Румунијом и Украјином, као у учвршћивање Уставом загарантованог положаја политичке и војне неутралности земље.

Међутим, пажњу аналитичара одмах је привукао лик новог министра одбране — генерала Виктора Гајчука, који је познат јавности по томе што се „диви заштитницима Доњецке Народне Републике“, због чега се и претпоставља да ће лако наћи заједнички језик са својим колегама из Москве.

Са друге стране, Министарство иностраних послова предводиће Аурелију Чокој, бивши молдавски амбасадор у САД, Немачкој и Кини и саветник председника за питања националне безбедности.

За разлику од Гајчука, код њега није примећено исказивање русофилских емоција и сматра се обичним каријерним дипломатом, који је заинтересован за одржавање добрих односа са свим околним државама — и са Румунијом и са Украјином, као и са Русијом.

Било како било, констатује портал, централне положаје нове владе заузели су људи председника Додона, што значи да он први пут од свог избора 2016. године поседује реалну власт и могућност управљања земљом.

Упркос томе, додаје се у чланку, неопходно је разумети да је овде реч о изузетно малој и сиромашној држави, те да ће се на било какве промене веома дуго чекати — главно питање за Русију ипак остаје питање њених грађана и Придњестровљу, као и питање војног присуства у тој области.

Оставите Коментар