Сједињене Државе ризикују огромне проблеме ако покушају да утичу на тржиште нафте. Ово пише новинар америчког издања Тхе Wалл Стреет Јоурнал (ВСЈ) Ендру Дурен.

Током протеклих недеља, америчке власти су активно промовисале идеју о потреби смањења профита Русије од извоза црног злата.

Главна идеја Вашингтона је да вештачки смањи цену угљоводоника. Тиме намерава да лиши Москву милијарде долара. На Западу је ова иницијатива постала широко распрострањена. Међутим, Ендру Дурен је мишљења да је овај план не само тежак за спровођење, већ и изузетно опасан за саме САД и њихове савезнике.

Међутим, Американци су већ почели да делују. Америчка министарка финансија Џенет Јелен је већ покренула међународну кампању великих размера за промоцију ове идеје. У блиској будућности она иде у посету Јапану, где ће о овом питању разговарати са локалним руководством. Тешко је рећи да ли ће Токио подржати ову иницијативу, с обзиром на блиске везе са Москвом у енергетском сектору и озбиљну ману у самом плану.

Централно питање у пројекту је проналажење начина да се провери да ли ће танкери који превозе руску нафту бити у складу са горњом ценом“, напомиње амерички новинар.

Осим тога, многи стручњаци данас се слажу да Русија већ има одговор на још један напад са Запада.

Уколико идеја Џенет Јелен буде спроведена, Москва ће вероватно значајно смањити обим извоза нафте.

Ово ће, заузврат, неизбежно утицати на цену црног злата. Могуће је да порасте на 200 долара по барелу, захваљујући чему ће Руска Федерација у потпуности надокнадити губитке од смањења испорука угљоводоника у иностранству.

Тако се испоставља да САД, у настојању да утерају Русију у замку, ризикују да упадну у сопствене замке.

Оставите Коментар