На најрадоснији хришћански празник Божић откривамо вам како је Божић Бата (Свети Никола) постао Деда Мраз, одлуком комуниста Јосипа Броза Тита и како су Срби заборавили да славе рођење Христово 7. јануара.

Kао што знате, прослава календарске Нове Године је појава новијег датума. Тек од доласка комуниста на власт 1944. године овај празник постаје оно што је данас, одређују се три нерадна дана, Божић Бата (тј. Свети Никола) постаје Деда Мраз, организују се приредбе по школама итд.

До 1919. године јулијански календар је био званичан и до тада се званично славио Божић, који је био државни празник, па затим као Слава—Свети Василије, па Свети архиђакон Стефан итд. И када је 10. јануара 1919. године држава званично усвојила грегоријански календар и када је дошло до размимоилажења између световног и црквеног календара, световна Нова година се практично није посебно прослављала, нарочито зато што пада у сред Божићног поста.

Са доласком комуниста на власт се све мења.

Kао што можете да видите у овом документу Министарства просвете НР Црне Горе које је поступало по налогу Министарства за науку и образовање ФНР Југославије из 1945. године, комунистичке власти су одмах почеле да раде на “учвршћивању” календарске Нове године “као народног празника”, а све у циљу да се “помогне, сузбије и одврати пажња од светковања божићних празника”, нарочито “код деце и омладине”.

Тако се прослава световне Нове године уводи у све основне и средње школе, добијају се у циљу прославе 3 нерадна дана и налаже се организовање новогодишњих приредби у свим школским установама и радним организацијама.

Оно што је најзанимљивије је то да комунисти уопште нису крили да то чине да “потисну и сузбију значај верских празника” који је до тада у народу био неприкосновен.

Такође се тражи да избор и садржај програма новогодишњих прослава “очисти од утицаја мистичких и симболичких обреда” који уз такве прославе често буду везани због близине Божића.

Данас се чини да је комунистички експеримент у великој мери успео и да је српски Божић код многих Срба још увек у сенци новогодишњих крканлука, опијања и шенлучења.