Британска влада чији ц́е шеф Борис Џонсон отпутовати ове недеље на састанак са европским лидерима, саопштила је данас да је за 31. октобар наредила укидање својевременог британског закона о приступању Велике Британије Европској унији.

То је очекивани датум Брегзита који је вец́ двапут одложен, и дан који је Борис Џонсон обец́ао као дан када ц́е његова земља напустити ЕУ, успео или не да поново преговара о споразуму о томе који су склопили претходна влада и остали европски лидери.

„Ово је јасан сигнал грађанима ове земље: напустиц́емо ЕУ као што је обец́ано 31. октобра без обзира на околности“, рекао је у изјави министар Стив Барклеј, министар одговоран за Брегзит.

„То је историјски тренутак када контролу над нашим законима преузимамо од Брисела“, додао је он.

Али та одлука је углавном симболична, рекла Мади Тимонт-Џек, из истраживачког центра „Институт за владу“.

„Вец́ смо знали да ц́емо укинути тај пропис (назван Закон о европским заједницама из 1972.), али нисмо знали када. То је политички симбол“, рекла је она за АФП. Бивша премијерка „Тереза Меј то никад није најавила, јер то се може учинити и у последњем тренутку“, рекла је она.

Борис Џонсон жели да изврши притисак на ЕУ да, све више и непосредније машуц́и претњом одласка без договора, постигне нови споразум о Брегзиту, док Брисел за сада одбија да поново отвори преговоре.

У Берлину ц́е се у среду састати с канцеларком Ангелом Меркел, а у четвртак с француским председником Емануелом Макроном. Потом ц́е од 24. до 26. августа бити у Биарицу, на самиту Г7, где ц́е се састати са америчким председником Доналдом Трампом, с којим се нада да ц́е закључити амбициозан споразум о слободној трговини после Брегзита.

Данашњој најави укидања закона је претходило објављивање писма у којем више од 100 британских посланика позива Бориса Џонсона да одмах сазове парламент који је на одмору, да трајно заседа до 31. октобра.

„Наша држава је на ивици економске кризе док крец́емо према Брекиту без договора“, пишу посланици који желе да спрече такав сценарио.

„Налазимо се пред националном кризом и Парламент мора бити одмах сазван“, упозорили су они.

По Мади Тимонт-Џек, ако би Парламент успео да „примора Владу да одложи Брегзит, Влада би врло лако могла да промени датум укидања ‘Закона о европским заједницама из 1972.’ и за после 31. октобра“.

Очекује се да ц́е посланици поново заседати од 3. септембра.

Лидер лабуристичке опозиције Џереми Корбин планира да донесе захтев за гласање о поверењу у Џонсона, чија влада има само један глас вец́ине у Парламенту.

Ако предлог успе, Корбин се нада да ц́е постати вршилац дужности шефа владе, да би се постигло даље одлагање датума одласка из ЕУ, како би се избегао Брегзит без договора, а затим би расписао превремене изборе.

„Потребна нам је влада која је спремна за преговоре с Европском унијом како 31. октобра не бисмо имали катастрофални излазак“, рекао је Корбин у суботу.

У случају Брегзита без договора, „Сандеј Тајмс“ је данас открио да ц́е се Велика Британија вероватно суочити с несташицом хране, гаса и лекова, с блокадама у лукама или с немогућношћу преласка границе између Северне Ирске и Ирске.

Тај напис се заснива на извештају Владе који је „процурео“ медијима.

„Документ о томе представља највероватније последице Брегзита без договора, а не најгори сценарио“, пише у чланку.

То је данас негирао Мајкл Гов, десна рука Џонсона у влади, уверавајуц́и на Твитеру да ти документи описују „најгори сценарио“ и да су „у последње три недеље предузете веома значајне мере да би се убрзале припреме за Брегзит“.

Оставите Коментар