Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да таксе на српску робу морају бити укинуте, да Београд не интересује како ће се то догодити и поручио да они који су “породили“ политичког монструма у Приштини морају да га контролишу.

– Онај ко је породио тог политичког монструма у Приштини мора да реши пороблем и контролише своје чедо. Нема ту двоструких игара, или ће те га контролисати или нећете – рекао је Дачић на питање новинара након састанка са либанским колегом Жибраном Басилом.

Упитан да ли, након изјаве америчког државног секретара Мајка Помпеа да се укину таксе, постоји могућност да се Приштина први пут супротстави Вашингтону, Дачић каже да верује да није могуће да Приштина не слуша САД.

– Мислим да је то фарса, то да они не послушају Вашингтон, милсим да је то немогуће – рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је упозорио да нико не може бити сигуран када “породи“ монструма како ће се он понашати јер он понекад мисли да је јачи од онога ко га је створио. Он је додао да позитивно мисли о томе што је рекао Помпео и што говоре ЕУ и друге државе против онога што Приштина ради али је додао да не види ефекат свега тога.

– Не мисли ваљда неко да ћемо ми сада причати о друигим темама из дијалога док се таксе не укину – рекао је он и позвао међународну заједницу да се према Приштини понаша како би се понашала према Србији.

Дачић је оценио да таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ нису уведене да би неко такву одлуку оправдавао, већ је намера да се што више заоштри ситуација и створи основа за нове преговоре.

– Зато инсистирамо да се та одлука укине да би наставили дијалог. Kако ће се то десити нас то не занима – рекао је Дачић.