Колумниста америчког листа „Бизнис инсајдер“ Константин Атламазоглу указао је на стратешки значај Црноморског региона који спаја Кавказ са Европом.

„Овде се налазе руске луке које не могу да заледе. Црно море заузима важно место у архитектури одбрани Москве. Надмоћ у овим водама не само да осигурава безбедност земље, већ јој омогућава да шири свој утицај и изазива НАТО“, пише аутор.

Ратна морнарица Северноатлантске алијансе појачала је своје присуство у региону, међутим, географска ограничења и међународно право стварају препреке за борбу против Русије, док су остале државе инфериорне у односу на њене војне могућности, пожалио се он.

Румунија поседује три фрегате, седам корвета, стару подморницу класе „Кило“ и помоћне бродове. Како је навео колумниста, ни у Бугарској није боља ситуација. Њена Ратна морнарица се састоји од четири фрегате, три корвете и миноловаца. Украјина покушава да обнови своје поморске снаге, а Грузија има само обалску стражу, појашњава се у чланку.

„Турска има јаку и борбено спремну флоту, међутим, њени добри односи са Москвом и отуђеност од НАТО-а изазивају сумњу у њену приврженост Алијанси“, убеђен је Атламазоглу.

Према његовом мишљењу, Црно море се претворило у „руско језеро“. Русија је спровела неколико реформи 2008. године и у периоду 2011-2020. године након којих је Ратна морнарица постала окретнија. У наоружању Црноморске флоте се налазе три ракетне фрегате класе „Адмирал Григорович“, стражарски бродови класе „Кривак“, ракетни крузер „Москва“, као и шест нових дизел-електричних подморница. На мору их подржава велики број помоћних бродова који јачају могућности Ратне морнарице, наводи се у материјалу.

Москва такође повећава и број система за такозвану зону безбедности у Црном мору (Anti-Access/Area Denial, A2AD). Реч је о обалским противбродским ракетама, оперативно-тактичким комплексима, радарима и противваздухопловној одбрани. Поред тога, поморска флота је допуњена недавно формираним 22. војним корпусом на Криму и са две ваздухопловне дивизије које се такође налазе на полуострву. Они ће помоћи да се заштите руски бродови и да одврате непријатељску војску, закључио је новинар.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар