Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански објаснио је да је отварање канцеларије руског Министарства одбране у нашој земљи део војно – техничке сарадње.

  • Ми имамо крупне борбене системе совјетског и руског порекла и наравно да се поставила потреба да буду присутни технички стручњаци, официри, инжињери руски који могу ту технику да одржавају, виде у каквом је стању, евентуално да дају савете нашим стручњацима. Потпуно је нормално да се отвори та канцеларија – рекао је Лазански за Пинк.

Како је додао, наша авијација, ловачка је базирана на миговима 29, оклопне јединице имају тенкове М-84, који су опет деривација руског тенка Т-72, артиљерија има самоходне хаубице 122 које су совјетске производње, противавионски системи су сви руског порекла…

  • Наравно да морате да имате некога ко ће све то да прати. Руски произвођачи дају и гаранцију. Не можете ни један руски систем да подвргнете модернизацији без дозволе и да би се продужили ресурси мигова потребна је сагласност њиховог произвођача. Тако да је ово потпуно логично – објаснио је Лазански.

Упитан да ли је отварање те канцеларије, како неки коментаришу баланс са канцеларијом НАТО, он каже да то не би тако гледао.

  • Ако би тако гледали, то би онда требало бити канцеларија за ОДКБ. По структури и интегративним процесима ОДКБ никада није био на том нивоу као НАТО. НАТО је много чвршћа војно-политичка организација. Канцеларија ОДКБ би био пандам канцеларији НАТО, али ово није – рекао је Лазански.

Говорећи о посети председника Русије Владимира Путина Србији, истакао је да датум није ни био прецизиран, те да су односи две земље одлични.

  • Добро је што Лавров долази у Београд, ово је већ друга његова посета ове године – нагласио је Лазански и подсетио да је Путин био у Србији у последње три, четири године три пута.

То, како је закључио, говори да су односи Србије и Русије одлични да имају континуитет и рацио.

Говорећи о сукобу у Нагорно-Карабаху, Лазански каже да „Турска у региону Кавказа може да иде онолико далеко колико јој то Москва дозволи“.

  • Азербејџан се чува да уђе са војском на територију саме Јерменије – каже Лазански.

Лазански је нагласио да Москва има добре односе и са Јерменијом и са Азербејџаном.

  • Уколико се ратне операције наставе, Азербејџан може да изађе као победник јер је и бројчано, економски и војнички јачи – сматра Лазански.

Оставите Коментар