„Оно што данас можемо да кажемо, то је да је на овај дан пре тачно годину дана био почетак неколико процеса. Пре свега почетак пада мафијашке, антисрпске, шовинистичке, без идентитета, монтенегринске власти у форми режима и то они данас могу да разумеју. Ово је и годишњица процеса ослобођења који није довршен. Оно што је најважније за нову власт у Црној Гори је да не допусти да због стратегије заборави суштину и оно због чега су уопште дошли ту“ – говори председник Института за националну стратегију Драгослав Бокан у интервјуу за Националну ИН4С телевизију, поводом годишњице од почетка литија и борбе за ослобођење режимске Црне Горе.

Бокан истиче да сећање на митрополита Амфилохија и комплетну историју борбе нашег народа за слободу и идентитет мора да буде, како каже, идеал који стоји око светионика испред и изнад нове власти, да нова власт не би постала режим, већ да би остала представник народа.

Он наводи да нас литије подсећају да је и данас могуће оно што се само причало у прошлости.

„То је право чудо којем смо сви присуствовали и у коме су многи учествовали. Велика је улога и медија који имају утицај на свест. Има добрих људи погрешно вођених кроз полуинформације, лажи, пропаганде и често прелазе на противничку страну. Ми који смо на правој страни треба да дајемо савете и неку врсту критичког мишљења, али не критичког у нападачком смислу“ – каже Бокан.

Бокан сматра да власт у Црној Гори мора да схвати колика је сада њена одговорност.

„Нова власт неће имати прилику да се правда ни пред Богом, ни пред људима ако буде чинила грешке које су црвени картон и које директно издају вредности за које смо се сви борили. Надам се да неће долазити до таквих инцидената“ – рекао је Бокан.

Он истиче да су људи који су најзаслужнији за удар на безакоње пре тачно годину дана, лидери из Демократског фронта и да морамо да размислимо о њиховој улози и заслужном месту у свему ономе што мора да буде део непосредне будућности.

„Они нису само имена и презимена, то су представници мисли и идеје једног односа према томе што се догодило“ – каже Бокан.

Бокан поручује да се не играмо са мистичним везама које су свевремене, надвремене и које спајају оно што је вечно са оним што је садашње и што ће бити будуће.

„Упозорење кроз житије нашег Светог преподобног Павла кога прослављамо на овај дан, нека буде искуство за све нас да се не преиграмо и не заиграмо и да из оног метода „play the game“ не дођемо до оног да одустанемо од свега у шта верујемо и што је важно само да би нас прихватили непријатељи“ – рекао је Бокан.

Оставите Коментар