Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бакуу да је немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде, који је рекао да барикаде на северу КиМ морају да се уклоне до католичког Божића, од раније познат по антисрпским ставовима и да уместо да одговор на наш захтев о враћању српске војске и полиције на КиМ добијемо од Кфора, добијамо га од политичара и то нарочито из Немачке.

На питање Пинка да ли га је Роде на неки начин „прогутао том изјавом”, Вучић је рекао:

„Нисам приметио да нас је неко прогутао, мало смо крупнији залогај, сувише би им стомак порастао да нас прогутају у овом тренутку”.

Подсетио је да је Србија поднела захтев за повратак снага безбедности на север КиМ у складу са Кумановским споразмом, Резолуцијом 1244 и Повељом УН, и у партнерским односима са НАТО, без жеље да изазиве сукобе.

„Не мора да буде реч о разминирању, већ може да буде реч о чувању наших верских објеката, установа и институција и може да буде реч о чувању админстиративних прелаза, јер смо сигурни да би тензије биле много мање да су наше снаге безбедности на Јарињу и Брњаку”, истакао је Вучић, јавља Танјуг.

Али, уместо да добијем одговор од Кфора, почели смо да добијамо одговоре од свих политичара, а највише из Немачке, казао је Вучић и додао да је прво то стигло од немачке министарке спољних послова, преко амбасадора у Приштини који се меша у све.

„До тога да је Анке Конрад рекла у Београду да је то потпуно неприхватљиво за немачку страну, па се питам да ли су они постали командати Кфора или су постали чланица СБ УН, јер смо ми могли то у другој инстанци да захтевао од СБ, као од онога који је изгласао ту резолуцију. Нисам на крају разумео какве то све везе има са Немачком. Очигледно да Немачка то сматра својим простором и жели пуну доминацију на Балкану и само ако сте потпуни послушник можете да будете помиловани по глави и ништа више од тога”, рекао је Вучић.

Каже да је изјава Родеа опасна и да свакако јесте претња српском народу.

„Поставља се неколико питања за сваког Родеа, зар му није било лакше да их замоли да после 10 година формирају ЗСО, него ви да је правите преко ваших НВО, већ српски Управљачки тим који је одређен Бриселским споразумом да то ради, а не по хтењима Немачке. Зар вам није било лакше да кажете после 11 или 12 дана где је Пантић и шта је са Аџићем. Како пре девет година нису знали да је Трајковић тобож чинио ратне злочине, а када је напустио косовску полицију сте се сетили да је то чинио”, поручио је Вучић.

Вучић је запитао Родеа и друге како нису приметили да већ годину дана траје противзаконити притвор за Братислава Николића из Штрпца и још петорице људи.

Питао је Родеа да ли зна да се против 99 људи запослених у општини Штрпце води поступак за подривање уставног поретка тзв. Косова, и против Далибора Јевтића јер је само окачио српску заставу на згради општине.

„Да ли то тај фантастични правни поредак који толико хвале и та владавина права. Зар није било лакше да покажете добру вољу према српском народу, уместо што претите Србима”, нагласио је Вучић.

Напомено је да 60 одсто Срба са севера КиМ слави Светог Николу и да је славу обележило на барикадама, тако што су им доносили жито на барикаде, пастрмке и пребранац.

„Мислите да им није било лепше у својим домовима и са својом децом. Зато ћете ви, да бисте могли да одмарате за свој Божић, решити то пре Божића, без обзира колико ће Срба да буде убијено. Зашто помињете убијање и жртве и размишљате о томе колико Срба да побијете, само је важно да ви остварите своје политичке циљеве”, рекао је Вучић.

Казао је да Срби само хоће да остану свој на своме и нико не прича о мукама нашег народа, од Липљана до Грачанице и других места.

На питање шта ћемо ми да урадимо, рекао је да немамо куд, јер су нас сатерали у ћошак.

Како је рекао, наш маневарски простор је да показујемо јединство, одлучност и заједништво.

„И то ћемо да радимо, немам никакву дилему, знао сам одувек да неко снажно подупире Куртија у свакодневном измишљају проблема и инцидената. Сад смо све видели, схватили и разумели, наше је да будемо уз свој народ и бићемо”, поручио је Вучић.

Радо бих ишао на КиМ, али то не би допринело смиривању ситуације
БАКУ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да би радо ишао на Косово и Метохију да буде уз српски народ, на скупу након изјава Аљбина Куртија да уклањање барикада не искључује жртве, наводећи да му то не би било дозвољено, као и да сматра да не би допринело смиривању ситуације.

Вучић је у Бакуу за ТВ Пинк казао да би само његово појављивање „распалило страсти” код Албанаца, који мисле да је сва власт на Косову и Метохији само њихова, преноси Танјуг.

„Ја бих радо ишао, али вам је јасно да ми нико то не би дозволио и нисам сигуран да би то допринело смиривању ситуације, не због речи које бих изговорио, већ само због појављивања, а и распалило би страсти код Албанаца који мисле да имају сву власт ту и нападали би Србе који живе тамо. Ја не живим тамо”, казао је Вучић.

Нисмо ни очекивали мање притиске
БАКУ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се притисци на Србију настављају, да нисмо ни очекивали да буду мањи, али је и нагласио да је ипак најтеже српском народу на КиМ који трпи егзистенцијалне притиске, много теже од политичких.

Вучић је у Бакуу, на питање новинарке Пинка да ли очекује још жешће притиске, рекао да смо на то свикли и подсетио на разговоре које води Приштина о учлањењу Косова у СЕ, ЕУ и Партнерство за мир.

Упитан да ли су наши људи на КиМ навикли на те притиске, Вучић је нагласио да је њима ипак најтеже, јер они не трпе политичке притиске већ егзистенцијалне, који су много тежи од поличких.

„Шта ћете рећи породици Пантић. Не знају где им је брат, отац, супруг, човек ниста није урадио, а ухапшен је. Кажите нам који је злочин починио, шта је урадио, Кажу био је испред те зграде, иначе у тој згради живи, када су дошли да заузму зграду ОИК”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Тим поводом је упитао Приштину кога завитлава.

„Реците ми имамо подршку великих сила не правите нас мајмунима, нема смисла, нема никаквог смисла. И све те изјаве дају на Светог Николу када знају да сви Срби славе, али хоће да се све заврши до католичког Божића, да на миру славе Божић да могу да одморе”, рекао је председник.

На питање како гледа на кандидатуру Приштине за чланство у ЕУ и то што су Шпанци рекли да то никада неће прихватити, Вучић је рекао – хвала Шпанији, хвала Кипру и свим осталим земљама који не признају независност Косова.

„Како ће да буде, да не причам”, рекао је Вучић, а на питање да ли је и то један вид политичког притисака одговорио питањем.

„А није један вид политичког притиска то што је данас (Аљбин) Курти био са немачким државним секретаром у Министарство одбране да разговара о учлањењу у Партнество за мир, све је то сваки дан као и поступак за чланство у СЕ и у ЕУ”, рекао је председник Србије.

„Да ли смо очекивали мањи притисак, нисмо”, казао је Вучић.

Он је рекао и да није очекивао, нити га занима што део опозиције није стао на српску страну, јер и људи виде да многи од њих и не размишљају о држави.

Дијалог имам на дневном нивоу, ако нападну доносићу одлуке као врховни командант
БАКУ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да дијалог са политичким представницима Албанаца у Приштини, као и са међународном заједницом, води на свакодневном нивоу.

„Шта очекујете да кажем – да ћемо да тучемо хаубицама из базе Југ. Наравно да ћемо да разговарамо, боље је 1.000 година да разговарамо, него један дан да ратујемо, све док они не нападну, а ако нападну, доносићу одлуке као врховни командант у складу са интересима нашег народа”, казао је Вучић на ТВ Пинк одговарајући на питање шта радити даље како би дошло до смиривања ситуације на КиМ.

Председник истиче да је ситуација тешка за Србију и наводи да је очигледно да неки мисле да је прави тренутак да изврше потпуни притисак на Србију, јер им се не свиђа ситуација у Украјини, јавља Танјуг.

Како каже, више није 100 одсто извесно да ће страна коју подржавају тако лако победити као што је то изгледало пре два, три месеца, тако да је битно што пре завршити косовски проблем како руски председник Владимир Путин не би позвао на косовски преседан.

Вучић указује да је Путин то већ више пута урадио и да су му и француски и амерички председници, Емануел Макрон и Џозеф Бајден, то недвосмислено потврдили.

„Рекао им је како сте ви направили косовски преседан, тако ћу ја сада да радим са различитим деловима територије Украјине”, додао је Вучић.

Мали смо у односу на Албанце на КиМ и подршку коју имају
БАКУ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија мала у односу на Албанце на Косову и Метохији, уз подршку коју имају, али је истакао да када се неко бори за слободу, онда је снага већа.

Вучић је на ТВ Пинк казао да Албанци на Косову и Метохији имају подршку једног дела земаља Квинте и додао да не жели да каже да имају подршку НАТО јер верује да ће Алијанса и Кфор свој посао радити часно.

Указује на то да се данас о барикадама Срба говори као некада што су говорили о возу.

„Воз на којем је писало Србија, а унутра је био осликан сликама наших манастира, то је било језиво, то је био разлог да дозволе РОСУ специјалним јединицама да са 17 оклопних возила дођу на Јариње и блокирају прелаз. Замислите тај страшан злочин – ми смо хтели да уведемо воз Краљево-Косовска Митровица, страшан злочин, за то ће нам судити до краја живота”, казао је председник, јавља Танјуг.

Наводи да и тим примером хоће да укаже на то да не постоје принципи, нити да их треба очекивати.

„Ми ћемо да разговарамо са свима, данас сам се чуо са шефом НАТО за Југоисточну Европу Манчом, врло коректан разговор, замолио сам их да раде посао у складу са Резолуцијом 1244, али је свима јасно да Курти није сам. И ми смо у односу на њих слаби, али када чувате слободу, своја огњишта, онда вам је снага све већа”, поручио је Вучић.

Поносан сам на држање наших војника и полицајаца
БАКУ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је веома поносан на држање наших војника и полицајаца у овој ситуацији по питању КиМ.

„Никада није било мањег ‘скидања’ (напуштања војске) у некој озбиљној ситуацији”, истакао је Вучић за ТВ Пинк у Бакуу, где борави у радној посети.

Нагласио је да су припадници наших снага безбедности показали фантастичан морал и снагу.

„Волео бих да сте могли да видите како изгледају наша војска, жандармерија и друге специјалне јединице, били бисте поносни на њих. Ја сам поносан на њих и срећан што имам ту част да им будем врховни командат и надам се да никада нећемо морати да их употребимо на било који начин. Поносан сам на њих и нашу Србију”, нагласио је Вучић, јавља Танјуг.

Председник је рекао да наше безбедносне и обавештајне агенције прате шта се све дешава у свету.

„Радимо на наоружању и тактичкој припреми. Имате, на пример, тактичке батаљоне са којима су неки почели да ратују у Украјини, па су променили приступ томе. Ми све гледамо и пратимо, не можемо том брзином да променимо код нас, али радимо на томе, врло озбиљно и темељно”, рекао је Вучић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар