Конзервативна влада Велике Британије се спрема да објави планове за увођење обавезног сексуалног образовања који ће можда укључити и часове о хомосексуализму и трансродности у основним школама, јавља Сандеј Тајмс. Новине извештавају да је нови наставни план завршен после шестомесечних консултација са Министарством образовања, те ће бити увођен у енглеске школе почев од 2020.-2021. школске године. Предавања су намењена ученицима од пете године.

Напомена уредника: План реформе, објављен пошто је чланак објављен, зависиће од самих школа које треба да одлуче на ком узрасту ће започети предавања о ЛГБТ темама, као и да родитељи имају право да повуку децу са часова о сексуалном образовању у основним школама, напомињући да претходни нацрти нису били сасвим јасни по том питању.

Док ће родитељи имати право да повуку дете са часа, школа ће морати да примени сет правила како би размотрила њихов потез. Родитељи неће моћи да забране деци похађање часова који се тичу партнерских односа.

О народној петицији Парламенту која захтева да се задржи изборност током целог похађања школе детета, биће дебатовано у Доњем дому Парламента у понедељак, мада се не очекује да ће то утицати на распоред којим ће закон бити примењен.

Предлог је наишао на отпор од стране конзервативних заједница, укључујући муслимане и јевреје. Угледни рабини су изразили страх да ће неки родитељи радије дете потпуно повући из школског система, што им је иначе дозвољено, него да их излажу новом наставном плану.

Питања која се разматрају током часова на којима се не дају оцене, као што је наведено у датом предлогу за нови наставни план , укључиваће и питања за трогодишњаке: „Када је у реду да пустим да ме неко додирује?“ и „Зашто смо сви различити?“, “Да ли је ОК бити различит?“ – за седмогодишњаке. Једанаестогодишњаци ће дискутовати: „Каква је разлика између трансвестита и трансексуалних особа?“, а са 16 година ће учити: „Како рећи партнерима, породици и пријатељима да си ХИВ позитиван?“.

Међу образовним материјалом за основношколски узраст, који се тренутно испитује у доминантно муслиманским сколама у Бирмингему су и: „За танго је потребно троје“. Ради се о књизи у којој су главни ликови два геј пингвина, који су усвојили јаје из друге породице. Као и „Мој дечак – принцеза“, која прославља тамнопутог дечака, који воли да облачи хаљине.

Остали циљеви наставног плана укључују проблеме који преовлађују у Британији последњих пар деценија, као што су обрезивање девојчица, слање порука са сексуалним садржајем (секстинг), порнографија из освете (revenge porn), могућа неравнотежа моћи између полова у вези.