Oко 3 000 мештана Банстола ће највероватније од следеће године моћи ће да се подичи храмом незванично посвећеном председнику Русије Владимиру Путину.

У викенд насељу које тек треба да постане месна заједница зидаће се Храм Благе Марије који ће носити и друго, незванично име – Путинова црква.

Иницијатор градње цркве и члан одбора за градњу Бранко Симоновић из Банстола каже да ће и нова црква бити подигнута у част Путина.

– Црква ће бити врло слична руској Цркви Светог Николаја у Софији. Заузимаће око 200 квадратних метара – каже Симоновић.

Он додаје да наизглед чудна одлука о градњи цркве руског стила у Срему има упориште у историји.

– Након Октобарске револуције у Русији, један број угледних Руса дошао је у Сремске Карловце. Ту је било седиште руске заграничне цркве, а они су доста помогли нашем народу – додаје Симоновић.

Симоновић верује да ће Путинов храм помоћи овом неразвијеном подручју.

– То би могло да помогне развоју места и да црква постане центар Банстола, који је дуго био занемарен. Путин је светски бренд и не видим зашто не би имао нешто и код нас. То на крају може бити и нека врста поклона њему – додаје Симоновић.

Сав новац за градњу оваквог објекта још није сакупљен, али се у Банстолу и Епархији сремској надају добром одзиву ктитора, управо зато што је већ проглашена за храм руског председника.

У Епархији нам је потврђено да је у току израда архитектонског решења цркве, те да ће бити врло слична оној у Софији.

Према Симоновићевим речима, темељ би могао да буде ископан већ овог месеца, док у Епархији кажу да ће се то десити најкасније на пролеће.

Идеја о градњи цркве први пут се појавила у лето 2015. године, када је договорено да се изгради такозвана црква оптужница. Први донатор био је председник Србије Томислав Николић који је уплатио 250.000 динара.

Симоновић каже да је идеја наишла на одобравање локалног становништа и додаје да би када буде завршена, у цркви волео да види и Путина.

– Видео сам да је посетио једну цркву у Алпима изграђену током Првог светског рата, зашто не би дошао и код нас, то би била велика ствар за наш крај – каже Симоновић, преносе локални медији.

Прочитајте још: СОДОМА И ГОМОРА: Маца Дискреција открила ко јој и колико плаћа из СНС! (ФОТО) 

СРАМОТА: Двојца миграната пуштена након напаствовања девојке у Београду!

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Погледајте како је посланик у ЦГ уништио Мила! (ВИДЕО)

Извор: Ало,СМП