Певач усташких песама Марко Перковић Томсон, ХОС-ов заповедник Марко Скејо, бивши политичар Здравко Томац и још седморица подигли су приватне тужбе против Саше Милошевића и Тамаре Опачић, уредника билтена Српског народног већа, оптужујући их да лажу о нападима на Србе у Хрватској и фалсификују податке.

Део тог друштва окупио се у среду пред улазним вратима у Хрватски сабор, али нису изазвали реакције било кога, јер никога најаве таквих тужби више и не интересују.

Билтен СНВ сваке године доноси годишњи преглед напада на Србе у Хрватској, а статистика указује да је притисака, увредљивих испада и агресивних напада нажалост све више. У самом билтену врло су прецизно наведени датуми и догађаји који могу да се оквалификују као напади на Србе, а те податке користе и угледне светске агенције специјализоване за заштиту људских права.

И управо ради те истине, Томпсон и другови су поднели тужбе.

„Због онога што се годинама понавља у билтену СНВ, неовлашћено и без аргумената, у контексту мржње, расизма, шовинизма, неофашизма, како се квалификује читав низ људи годинама, одлучили смо томе рећи доста“, поручили су представници „десеторке“ која се обратила суду тужбама.

„Људе који су преузели арбитражну позицију одлучили смо да усмеримо на хрватску државу која је једина у овој земљи овлашћена за арбитрирање тих назива и чињеница“, наводи се.

Испред Сабора су „грмели“ како је билтен СНВ полигон за ширење мржње и позивање на насиље, иако су у њему, рецимо, и фотографије крајње шовинистичких графита који се против Срба исписују у готово свим хрватским градовима.

„Билтен брани агресорске тежње у Хрватској и свака критика која је упућена сматра се нападом на српску заједницу, насиљем, претњом насиљем, говором мржње и томе слично“, рекао је адвокат Мате Кнезовић.

Треба подсетити да је реч о веома „угледним“ текстовима из графитима на које билтен упозорава, где је напис „Србе на врбе“ само најблажи облик „књижевног дела“.

Тако је „десеторка“ закључила да „хрватски интелектуалци и хрватски народ више не смеју да ћуте пред клеветама против њих“, поднели су тужбе, али се пред Сабором нико није придружио да ову групу подржи.