Недавно је на Западу изазвало велику пажњу слетање руског војног авиона „Ил-62М“ у Северну Kореју.

Шта се тачно налазило у том авиону није познато са сигурношћу, али у Сједињеним Америчким Државама верују да односи између Москве и Пјонгјанга улазе у нову фазу.

На пример, колумнисти агенције „Блоомберг“, Џон Хершковитс и Сангми Ча тврде, да је Северна Kореја одлучила продати оружје Русији како би „оживела“ своју економију.

„Важно је да је авион примећен само неколико дана након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу отишао у Пјонгјанг“, наводи се у чланку.

Ако је то тако, онда је Северна Kореја умешана у геополитичку игру великих размера, стајући на страну Русије.

У интервјуу дописнику листа „Параграпх“, војни експерт Александар Шарковски наговестио је, да би тешке извиђачке беспилотне летелице и најновије балистичке ракете кратког домета, могле да почну да стижу из ДНРK у Руску Федерацију у врло блиској будућности. Осим тога, кинеско оружје ће ићи у транзиту преко Пјонгјанга до Москве, наравно са ознаком ДНРK.

„Вероватно је да Русија такође производи нешто што је Северној Kореји потребно. То може бити пољопривредна роба, нафта или гас. На захтев УН, Русија је увела неке мање санкције Северној Kореји, које више нису на снази. Можемо рећи да су те санкције биле само на папиру“, нагласио је стручњак и додао, да то не утиче на развој билатералних односа.

Проширење сарадње две земље, укључујући и војну сферу, највероватније је била главна тема преговора председника Државног савета ДНРK, Kим Џонг-уна, и руског министра одбране, Сергеја Шојгуа, током његове недавне посете Пјонгјангу.

Нема ништа изненађујуће у томе, што се Западу не свиђа овакво стање ствари. Не само да долази до колапса наде у исцрпљеност и потпуну изолацију Русије, већ и Москва заправо добија приступ огромној количини најразличитије муниције и наоружања.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар