Амерички стратешки истраживачки центар РАНД Цорпоратион објавио је да Сједињене Државе, ако у своју војну моћ не уложе додатни и значајан новац, могу доћи у ситуацију да губе локалне ратове од Русије и Кине.

РАНД Цорпоратион  сваке године изводи, уз директно спонзорство Пентагона, симулацију конфликата између САД (плави) и њихових противника (црвени).

Њен војни експерт Дејвид Окманек открио је да су на последњим симулацијама „плави“ редовно губили против Русије и Кине.

Нагласио је да се ипак не ради ни о чему попут „америчког кошмара“ из филма „Црвена зора“ у којем комунисти заузимају Колорадо.

Прецизирао је да је сада однос војне моћи такав да САД могу изгубити Тајван или бивше совјетске балтичке републике:

– А то би, упозорио је, разорило светски поредак који САД одржавају од завршетка Другог светског рата.

Посебно је указао да  америчко оружје, на које се троше стотине милијарди долара сваке године, „има мноштво ахилових пета“.

Своје упозорење додао је и бивши заменик шефа Пентагона Роберт Ворк, који годинама учествује у симулацијама:

– Према нашим ратним играма, Ф-35 увек господари у ваздуху, али их у великом броју уништавају на земљи. Сваки авион мора кад-тад слетети, а Ф-35 у авио-базама и на носачима авиона може да буде лако уништен ракетама великог домета. Такво наоружање је годинама имала само Америка, а сада паметно оружје имају и Русија и Кина и настављају да га усавршавају.

https://youtu.be/KSsd2fIsRCw

Окманек посебно указује да Пентагон последњих година троши на наоружање око 8 милијарди долара, а он предлаже да то буде – по 24 милијарде.

Ворк сматра да тренутни разлози за бригу нису претерани, али упозорава да ће се много шта за САД погоршати у наредних 10 до 20 година јер ће тада и Русија и Кина бити много јаче него данас…