У данашњој емисији на Студију Б „У фокусу“ приказан је ексклузивни материјал који показује како функционише скупина људи окупљена око Драгана Ђиласа. Одмах на почетку откривено је како је Бастаћ пребио кума јер му није донео рекет од бесправне градње.

Гости емисије били су обавештајац Службе државне безбедности Божидар Спасић, политички аналитичар Марко Матић, потпуковник Контраобавештајне службе у пензији Љубан Каран и посланик СНС Владимир Ђукановић. Водитељ је Ивана Вучићевић.

На почетку емисије приказан је снимак у којем Лазар Лешњак, кум Марка Бастаћа, признаје да је присвојио новац од бесправне градње. Он каже да је Бастаћа упознао још 2006. године у Демократској странци.

  • Као човек од поверења пратио сам бесправну градњу у Старом граду. Бесправни градитељи могли су да граде у срцу Дорћола за одређену своту новца коју сам ја био дужан да преузмем и однесем Марку, ту је била реч о неколико десетина хиљада евра. Било је 10-ак примера у мом мандату. Једну од коверти задржао сам за себе и ту креће мој пакао. Био сам позван на састанак код Марка Бастаћа те ноћи, где сам са сарадницима био везан. И руке и ноге. Рекли су нам да смо у квизу и постављали су нам питања. После 2, 3 питања, када су Дејан и Андреј рекли да не знају ту особу, њих је одвезао, а мене шибао канапом и пао сам на под од удараца – испричао је Лешњак и додао да му је запрећено да никоме не пријављује шта му се десило јер ће имати „гадне проблеме“, као и његова породица.

Водитељка је рекла да се очекује да ће се Лешњак обратити надлежној градској управи.

  • Ово је човек који би требало да буде прави узбуњивач – рекао је Спасић.

  • Србија је под неком врстом окупације, то је идеја. Бастаћ је увео насиље у нашу земљу, то је понашање типично за хулиганске групе. То је група од 20, 30 људи запослена у његовој општини, која добија државни новац, а и овако, како смо чули, са стране – наглашава Матић.

Спасић сматра да Бастаћ није коловођа ове „крими групе“.

  • Од овог нелегалног новца Бастаћ је узимао део за себе, а део је давао неком другом.

Матић такође верује да је много радњи још увек скривено.

  • Лешњак не само да треба да добије статус узбуњивача, већ би и Специјално тужилаштво требало да испита цео случај, а онда да добије и статус сведока сарадника, када се прикупе докази. Не смуњам да ће се јавити многи други људи поводом овог случаја. Ово је само врх леденог брега – наглашава Марко Матић.

Спасић каже да се осим „овог криминалног дела где се узима новац, врши се и психичко насиље где се улива страх код грађана“.

Емисији се прикључио и посланик СНС Владимир Ђукановић.

  • Чуо сам све и свашта, и да је бахат, али нисам знао да ће бити овакав баш према свом куму. Прави мафијашки принцип, као што је некада радила Коза Ностра. За њега постоји више пријава за малверзације у Старом граду. Молим Тужилаштво да га приведу. Тужиоци су већ морали да почну да га саслушавају – каже Ђукановић и додаје да су они легализовали корупцију.

Љубан Каран се такође касније укључио у емисију и запитао „одакле нама такви људи на власти“.

Ђукановић је позвао све градитеље са Дорћола да доставе доказе о сарадњи са Бастаћем.

Оставите Коментар