Председник УО РТС Владимир Вулетић наложио ревизију пословања, сумњичи Бујошевића да је најбоље ТВ серије намерно препуштао Ђиласовој ТОП ТВ, да противно одлуци УО рекламира СББ…

Чланови Управног одбора Радио-телевизије Србије сумњиче генералног директора ове медијске куће Драгана Бујошевића за проневеру буџетског новца и тајне дилове са тајкунима Драганом Ђиласом и Драганом Шолаком, открива Информер.

Како сазнајемо, председник УО РТС Владимир Вулетић наложио је ревизију пословања Жутог Бујкета, коме замера низ штетних пословних потеза који су, како тврди, нанели огромну штету Јавном сервису.

Шолак му баш драг

Извор Информера из врха РТС каже да је ‘отворена Пандорина кутија’ и да се у наредним данима могу очекивати силни скандали на Јавном сервису.

– Председник УО Влада Вулетић сумњичи Бујкета да је склапао уговоре штетне по РТС, да је ‘златне коке’ РТС, серије ‘Убице мог оца’ и ‘Сенке над Балканом’, намерно препустио тајкунима Драгану Ђиласу и Драгану Шолаку… Замера му и то што је на РТС рекламирао СББ-ову нову платформу ЕОН иако је Управни одбор то забранио због нелојалне конкуренције… Такође, постоје подаци да су појединци на Јавном сервису потпуно незаконито узели астрономске отпремнине за добровољни одлазак у пензију и на рачун тога инкасирали и по 50.000 евра, све, наравно, са Бујкетовим одобрењем – преноси саговорник Информера.

Наш саговорник преноси да је Бујошевић члановима УО због свега запретио приватним тужбама!

– Бујошевић је запретио приватном тужбом и Вулетићу и још неким члановима УО. Рекао је да неће дозволити да му се тако ради иза леђа и да се лажно оптужује – наводи наш извор са Јавног сервиса.

И док Жути Бујке јуче није хтео да одговори на поруке и позиве новинара Информера, председник УО РТС Владимир Вулетић само нам је кратко поручио да се ‘не може баш говорити о оптужбама на рачун Бујошевића јер је тај израз, како је рекао, неадекватан’.

Медијски стручњак Саша Боројевић сматра да овакво Бујошевићево понашање не сме проћи без санкција.

– Кршити закон и злоупотребљавати функцију, водити политику уместо заштите грађана у смислу информисаности, а све то за плату од 3.000 евра, представља преседан у Европи. Уколико се утврди злоупотреба директора РТС-а, треба предложити да се ревидира одлука о наплати телевизијске претплате – подвлачи Боројевић.

Недорастао функцији

С њим је сагласна и директорка и главна уредница Студија Б Ивана Вучићевић, која истиче да ће бити занимљиво да видимо о чему се тачно ради, али да је евидентно да је са Бујошевићем на челу озбиљно угрожен интегритет РТС-а као Јавног сервиса.

– РТС је постао кошница у којој политику куће води ко стигне, без икаквог утицаја УО, што је недопустиво. О програмском концепту, тоталним програмским и финансијским промашајима, као што је серија о Немањићима, и да не говорим. Србији треба јак Јавни сервис, који ће радити у интересу свих грађана Србије, што са Бујошевићем на челу очигледно није могуће – оцењује Вучићевићева.

Тражио да у јануару 2019. не иде у пензију

Драган Бујошевић је недавно од Управног одбора Јавног сервиса тражио да му продуже мандат до 2020. године, иако већ за неколико дана, почетком 2019. године, испуњава све услове за одлазак у старосну пензију.

Жути Бујке је на челу РТС од маја 2015. године, а у јануару ће напунити 65 година и остварити право на пензију.


Д. КЉАЈИЋ – Б. БАБИЋ