Након што председник Македоније Ђорђе Иванов одбио да потпише Закон о језику, који албански језик уводи као други званични језик, седница Собрања на којој ће се поново расправљати о том акту заказана је за 29. јануар.

У образложењу достављеном Собрању на 14 страница, Иванов каже да је усвајање овог закона злоупотребило европску заставу и да је усвојен простом већином, преноси портал „Телеграф“.

Уколико Закон у трећем читању у Собрању 29. јануара буде изгласан, председник Иванов ће морати да га потпише.

И најутицајнија опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ противи се усвајању Закона о језику и сматра да СДСМ премијера Зорана Заева води антидржавну политику на штету националних интереса земље, пише портал Журнал.

Наводе да је изгласавање Закона о употреби језика, за који је гласала тесна већина на челу СДСМ, створило поделе и сукобе међу грађанима.

„Ратификацијом Споразума о добросуседским односима са Бугарском, Заев се обавезао да избрише и измени македонску историју. Исто се чини и са преговорима о новом имену земље, док Министарство спољних послова не реагује када се спаљује македонска застава“, наводи се у саопштењу ове странке.

Из ове странке такође кажу да СДСМ гуши свако другачије мишљење, који се не плаши да изрази патриотска осећања, снажно се супротстављајући антивладиним политикама које је имплементирао Заев.

Извор: sputniknews.com

Advertisements