Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“. Слави се 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

© SPUTNIK/ ALEXEI DANICHEV Учесница избора за мис Санкт Петербурга након богојављенског купања у леденој води реке Неве.

У Русији се традиционално обележава купањем у леденој води. Више од милион и по верника широм земље учествовало је у обележавању Богојављења у Русији, купајући се у ледено хладним рекама, језерима и морима у четвртак вече, уочи овог великог хришћанског празника.

© SPUTNIK/ ALEXEI DANICHEV Пет руских манекенки, учесница избора за мис Санкт Петербурга, учествовало је у традиционалном купању у леденој реци Неви поводом Богојављења.
© SPUTNIK/ EVGENIA NOVOZHENINA Верници у базену направљеном у леду поводом традиционалног богојављенског купања у Валдајском Иверском манастиру.
© SPUTNIK/ VITALY ANKOV Традиционално купање поводом Богојављења у језеру у Приморској покрајини Русије.
© SPUTNIK/ ALEXEI DANICHEV Учесница избора за мис Санкт Петербурга током традиционалног богојављенског купања у леденој води реке Неве.
© SPUTNIK/ ALEXEY DRUZHININ Руски председник Владимир Путин окупао се у леденој води поводом Богојављења у на језеру Селигер.
© SPUTNIK/ ALEXEY MALGAVKO Архиепископ Вјачеслав Костенко изводи ритуал на Богојављење у Севастопољу.
© SPUTNIK/ ALEXANDER KRYAZHEV Богојављенско купање у Новосибирску.
© SPUTNIK/ ALEXEI DANICHEV Учесница избора за мис Санкт Петербурга након богојављенског купања у леденој води реке Неве.
© SPUTNIK/ MAXIM BOGODVID Ледени град изграђен на језеру Раифа у Татарстану.
© SPUTNIK/ VITALY BELOUSOV Традиционално богојављенско купање испред Црвке Светог Николе у Москви.

Извор: sputniknews.com