Амерички председник Доналд Трамп се састао данас у Белој кући са израелским премијером Бењамином Нетањахуом и представником израелске опозиције Бенијем Ганцом, и управо сада излаже свој план за Палестину и јеврејску државу.

Трамп је навео да је ово „велики корак ка миру“, и предложио је такозвано решење две државе, што подразумева да ће палестинска престоница бити у Источном Јерусалиму. Он је рекао да су се Израелци сложили да преговарају на основу детаљне мапе, коју ће тек приказати, и да ће, ако се Израелци сложе са њом, САД подржати то решење које је представио.

Према том плану, како каже Трамп, „палестинска територија ће се удвостручити“, и Америка ће отворити амбасаду у новој престоници Палестине – Источном Јерусалиму. Иако ће Израел задржати контролу над Јерусалимом, мораће да обезбеде свим муслиманима сигуран пролаз и право на молитву у џамији Ал-Акса. Тај план подразумева и потпуну демилитаризацију палестинске државе.

Амерички председник је рекао да ће Палестинци, ако прихвате план, добити 50 милијарди помоћи од Вашингтона, које ће искористити за стварање нових послова, што ће смањити сиромаштво и тиме, према Трамповим жељама довести до смиривања ситуације у Израелу. Он позива Палестинце да престану да подржавају и финансирају Хамас и организацију Исламског џихада.

Он је поновио да је сигуран да ће Палестинци прихватити овај план, и да је најбитније водити рачуна о младим људима на Блиском истоку, који ће једног дана бити они који одлучују.

Затим је подсетио на рат у Сирији, и надобудно изјавио како су Американци 100 одсто заслужни за победу над Исламском државом. Потом је поменуо и убиство генерала Kасема Сулејманија, оправдао своју одлуку и за то добио громогласан аплауз свих присутних, а највише Нетањахуа који је стајао поред њега.

После Трампа присутнима се обратио и израелски премијер Бењамин Нетањаху. Он се на почетку свог захвалио Трампу на подршци коју јеврејска држава ужива свих ових година.

  • Ово је историјски дан, који нас подсећа на 14. мај 1948, дан када је Хари Труман признао државу Израел. Господине председниче, ми ћемо памтити овај дан док постојимо, пошто сте ви први лидер који је признао наш суверенитет у Јудеји и Самарији, која је кључна за наш опстанак. Ви сте исцртали сјајну будућност и реалистичан пут за светски мир.

Нетањаху је навео да Израел од постанка тражи мир са арапским државама, који нису успели да постигну због палестинских аспирација ка самоопредељењу.

  • Али ви, председниче Трамп, ви сте рекли да ми морамо да имамо суверенитет и у Јорданској долини, што ће нам омогућити да се бранимо сами, својим снагама. Састанку су поред израелских лидера присуствовали и одабрани посланици републиканаца.

Док су лидери Израела и амерички председник већали у Белој кући, Палестинци и Арапи широм света су протестовали против овог гажења њихових права, и том приликом су палили америчке и израелске заставе, као и лутке које изгледају као Трамп.

Са друге стране, и израелски насељеници (углавном екстремно анти-арапски оријентисано становништво насељено на бившој палестинској земљи) су негодовали против овог плана, а као главни разлог за то су навели чињеницу да ће Палестинци добити наделжност у деловима Јерусалима.

Оставите Коментар