Амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд упозорава да ће се све земље које дозволе ‘Хуавеју’ и другим кинеским компанијама учешће у инфраструктурним пројектима суочити с америчким противмерама, а на списку је и Србија. Кинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Костолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа.

Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије. Да странцима сметају кинеске инвестиције у нашој земљи потврдио и Вучић. Кина има велика улагања у нашу земљу, а њима смета

Амерички председник Доналд Трамп жели да протера кинеске фирме из Србије и тако је натера да се одрекне милијарди директних страних инвестиција!

Ово потврђује амбасадор САД у ЕУ Гордон Сонланд, који сматра да је сарадња са Пекингом у великим пројектима гурање прста у очи Вашингтону. Сонланд упозорава да би земље које ‘Хуавеју’ или другим кинеским фирмама дозволе учешће у кључним инфраструктурним пројектима могле бити суочене с америчким противмерама! Другим речима, уколико се Србија не одрекне кинеских инвестиција, Вашингтон би могао да нам уведе економске санкције!?!

Према речима америчког званичника, не треба по сваку цену прихватати кинеске инвестиције и технологију.

– Они који слепо прихватају кинеску технологију и инвестиције, без обзира на могуће проблеме, могу се наћи у неповољном положају у односу на нас. Земље које ‘Хуавеју’ или другим кинеским фирмама дозволе учешће у кључним инфраструктурним пројектима могле би се суочити с америчким противмерама – нагласио је Гордон.

Да се и Србија налази на америчкој листи ‘спорних’ земаља потврђује то што су Кинези у нашој земљи већ уложили милијарде у Железару Смедерево, РТБ Бор, Железницу, ТЕ Костолац, Пупинов мост, а најављују и изградњу београдског метроа. Да странцима заиста сметају кинеске инвестиције у Србији потврдио је недавно и председник Вучић, истакавши да у Европској унији постоји ‘антикинески лоби који се бори против свега кинеског у Европи’.

Коментаришући ове наводе, шефица Одбора за финансије и републички буџет Александра Томић каже да је Вучић ствари назвао правим именом и да се то многима не допада.

– Ми се не мешамо у политичке и економске односе других држава, већ сарађујемо по питању директних страних инвестиција и са Западом и са Истоком, јер је то у интересу свих грађана. То је резултат одговорне спољне и унутрашње политике коју Србија води. Како ће велике силе решавати своје односе у будућности, оставићемо времену које долази, а до тада Србија ће економски да напредује – подвлачи Томићева.

Политиколог Александар Павић оцењује да Американци прете целом свету санкцијама, како због Руса тако и због Кинеза.

– Сад се види да у позадини свих западних прича о томе како желе добро за нас стоји једино интерес да се Србија држи зависном од главних западних држава и њихових савеза, ЕУ и НАТО. Зато се на сваку сарадњу са Русијом и Кином гледа подозриво, а све чешће и непријатељски. Запад сматра да је Балкан њихово ‘двориште’ и да они једини имају право да ту остварују интересе. Као у стара добра колонијална времена. Поготово се САД плаше Кине јер виде у њој главног геополитичког и економског супарника, који не тражи од земаља са којима сарађује да се одрекну националних интереса – закључује Павић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар