Председник САД Доналд Трамп ускоро ће предузети кораке против кинеских софтверских компанија које преносе податке директно влади у Пекингу, изјавио је у данас државни скретар Мајк Помпео
Помпео је оценио да активности тих компанија представљају ризик за америчку националну безбедост, преноси Ројтерс.

  • Председник Трамп је рекао “доста“ и ми ћемо то средити, па ћемо у наредним данима предузети мере у погледу широког спектра ризика по националну безбедност које представља софтвер повезан са Kомунистичком партијом Kине – рекао је Помпео.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је раније да разматра многе алтернативе када је реч о видео-апликацији кинеске фирме Бајт Денс, укључујући и могућност забране.

  • Посматрамо ТикТок. Можда забранимо ТикТок. Можда урадимо и неке друге ствари – рекао је Трамп новинарима у Белој кући пред одлазак на Флориду.

Он је објаснио да постоји неколико опција, преноси Ројтерс.

  • Многе ствари се дешавају, Видећемо шта ће бити – додао је он.

Добро упућени познаваоци ове теме, кажу да се САД припремају да предузму акцију против ТикТока због забринутости за безбедност личних података које прикупља ова популарна видео-апликација.

Међутим, лист Њујорк тајмс је позивајући се на неименовани извор, објавио да компанија Мајкрософт преговара са Бајт Денсом о куповини ТикТока.

Из компаније „Тик Ток“ су након Трампове најаве саопштили да немају намеру да промене курс и да остају у САД.

У изјави портпарола кинеске компаније се наводи да та платформа пружа милионима Американаца забаву и комуникацију током пандемије коронавируса. Одбацују се критике да се деле информације о корисницима.

Оставите Коментар