ДОНАЛД Трамп саопштио је да би ускоро могао да се састане с председником Русије Владимиром Путином. „Могуће је да ћемо се срести“, рекао је Трамп у петак у програму телевизијског канала Фоx Неwс одговарајући на питање да ли би могао ускоро да се састане с руским председником.

Трамп је поновио да, према његовом мишљењу, Русија треба да се врати у састав Г7 и да се, самим тим, обнови формат „Велике осморке“. Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је раније данас да су Москва и Вашингтон у блиском контакту у вези с низом питања, међу којима је и састанак Путина и Трампа.

Трамп је – како је и најављивала Бела кућа – увео царине од 25 одсто на низ производа из Kине. Уз образложење да је то одговор на кинеске „крађе америчке интелектуалне својине“. И наглашавање да ће погодити технологије које су за Kину „индустријски значајне“.

Пекингу је истовремено поручио да ће уследити нове увозне дажбине за кинеске компаније ако та земља одговори контрацаринама. Бела кућа не крије да Трамп жели да овим потезом смањи дефицит у трговини са Kином за 50 милијарди долара. Вашингтон је у досадашњим преговорима са Пекингом инсистирао на смањивању свог трговинског дефицита за 200 милијарди долара.

Трамп је, иначе, оценио да извештај генералног инспектора Секретаријата за правосуђе, о истрази вођеној против кандидаткиње Демократске странке Хилари Kлинтон због употребе приватног сервера за електронску пошту, показује да је ФБИ „на високом нивоу” био пристрасан против њега и да је „правио планове против његовог избора” за председника.

Нагласио је: „Тај извештај је потпуна катастрофа и за ФБИ и за Џејмса Kомија. Бивши директор ФБИ био је главни вођа у лоповској јазбини. Он је криминалац и ући ће у историју као најлошији директор ФБИ“. У извештају се наглашава да је Kоми одступио од норми ФБИ и Министарства правде САД за време вођења истраге о „случају Kлинтон“, али да у томе није било политичке пристрасности.

Извештај се може сматрати Трамповом важном политичком победом.

ИНТЕР МАГАЗИН.РС

Advertisements