Немачка компанија „CureVac“ која ради на могућој вакцини против коронавируса, одбила је понуду од милијарду долара коју је дао амерички председник Доналд Трамп у жељи да преузме екслузивна права на вакцину. Немци су Трампу одговорили да не желе да раде само за једну земљу, већ да вакцина мора бити доступна свима, преноси немачки „Бизнис инсајдер“.

Ова компанија, основана 2000. године на Универзитету у Тибингену, специјализована је за развој лекова базираних на информационој РНК, и заједно са „Паул Ерлих“ институтом ради на вакцини против коронавируса. Како је објавио немачки „Велт ам зонтаг“, Трамп је научницима из ове фирме понудио грантове од чак милијарду долара како би добио ексклузивна права на вакцину против коронавируса.

Трампов захтев за ексклузивна права изазвао је гнев у тој земљи, јер је коронавирус претња по читав свет.

Доскорашњи генерални директор ове компаније недавно се срео са Трампом, па је убрзо смењен. Немачки медији наводе да сада влада Ангеле Меркел такође преговара са компанијом око финансијских улагања.

Сада су из немачке компаније, како је објавио лист „Манхајмер морген“, а преноси немачки „Бизнис инсајдер“, децидно одговорили да не желе ни да разматрају Трампову понуду.

„Желимо да развијемо вакцину за цео свет, а не само за једну државу“, рекао је том листу извршни директор и један од оснивача компаније Кристоф Хетих.

Иначе, у ову компанију инвестирали су неки од најбогатијих људи на свету, као што је Бил Гејтс, који то чини преко своје фондације. Такође, главни спонзор је немачки милијардер Дитмар Хоп.

Поред немачке компаније, могућу вакцину против коронавируса истражују многе лабораторије широм света.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар