БИВШИ амерички председник Доналд Трамп рекао је јуче да је током свог мандата претио савезницима у НАТО да им неће притећи у помоћ у случају сукоба са Русијом, ако сами не повећају издатке за одбрану.

Он се похвалио да је резултат претње невиђено повећање буџета алијансе, а генералног секретара Јенса Столтенберга назвао је „својим највећим обожаватељем“, пише РИА Новости.

– Да ли то значи да ако не платимо у потпуности, а Русија нас нападне, да ли то значи да нас нећете бранити? Морао сам да им дам овакав одговор, јер иначе не би платили. „Да, нећемо вас заштитити ако не платите… Ако се ово деси, сами сте“ – рекао је Трамп на митингу својих присталица у Вајомингу.

Трамп је тражио од савезника у НАТО-у да повећају војне буџете на најмање 2% БДП-а.

– И новац се слио – милијарде и милијарде. На крају је акумулирано 430 милијарди – милијарди, а не милиона – долара – рекао је он.

Русија је 24. фебруара почела војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин је рекао да је њен циљ „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву“.

Зато је, према речима руског председника, неопходно да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, и да се приведу правди сви ратни злочинци.

Оставите Коментар