Амерички председник Доналд Трамп кренуо је акцију реализације плана који подразумева усвајање трајног решења за Косово. О политичком решењу за јужну покрајину јуче је у Давосу било речи и током сусрета председника Србије Александра Вучића и Трамповог саветника за националну безбедност Роберта О’Брајена.

Директна авио-линија између Београда и Приштине део је пакета конкретних мера којим Вашингтон отвара врата постизању компромисног решења, а које ће бити финализовано поделом покрајине.

– Трамп је задовољан поступањем Србије, која се показала као поуздан партнер. Вашингтон жели да се што пре настави дијалог Београда и Приштине и да се постигне компромис којим ће обе стране нешто добити, а нешто изгубити. Конкретно, Трамп сматра да је дошло време да Срби добију север, чиме би се из угла Вашингтона обезбедио трајан мир, што је предуслов за напредак читавог Балкана – истиче извор из дипломатских кругова.

Похвале из Вашингтона

У прилог овој тези говоре чињенице да су највиши амерички званичници, укључујући и Трампа, јавно хвалили споразум који је Влада Србије склопила са „Луфтханзом“ о директном лету из Београда за Приштину.

– Сви су говорили да се то не може остварити. Међутим, први пут у последњих 25 година биће успостављени директни летови између Србије и Косова. Још једна победа – захваљујући амбасадорима Роберту О’Брајену и Ричарду Гренелу – написао је Трамп на Твитеру.

Похвале и честитке председнику Србије стигле су и од О’Брајена и од Гренела, који су оценили да је реч о историјском лету, великој победи и новом импулсу за наставак и обнову дијалога.

А управо је О’Брајен био један од Вучићевих саговорника у Давосу којем се захвалио на разумевању за српске ставове.

– Замолио сам за веће разумевање за позицију Србије и захвалио сам му на томе што је увек спреман да саслуша аргументе српске стране. Рекао сам да су за нас веома важни односи са САД и за нас је значајно да САД показује поштовање – рекао је Вучић после састанка са О’Брајеном.

Уз оцену да је разговор био дуг, отворен, искрен и веома пријатељски разговор, српски шеф државе навео је и да О’ Брајену указао и на то „да смо ми једина земља, и не само у нашем региону већ и у ширем окружењу, која је подржавала избор Трампа и да бисмо волели да га угостимо, као и самог О’Брајена“.

Председник Србије рекао је и да у наредне две недеље поново очекује посету Гренела Београду.

Српски министар спољних послова Ивица Дачић истиче да ће држава, поред економских бенефита, имати и значајну политичку корист од Вучићевих сусрета у Давосу.

Дачић: Американци су спремни да се максимално ангажују на решавању косовског чвора

– Важно је што је председник имао састанке са бројним привредницима јер је то начин да привучемо нове инвестиције и убразамо развој земље. С друге стране, огромна је политичка корист, пре свега због састанка са Трамповим саветником. Американци желе решење, спремни су да се максимално ангажују на решавању косовског чвора и, за разлику од неких других, желе да чују и уваже аргументе српске стране – каже Дачић и додаје да подршка успостављању директног лета довољно говори о плану Вашингтона.

Шеф дипломатије додаје да потези Приштине, од увођења такси преко недавног отказивање Гренелове посете па до лакрдије од приче са формирањем владе (погледај оквир), потврђују да Приштина изгубила позицију миљеника, те да је Вашингтон окренуо лист и размаженом деришту више неће испуњавати жеље.

Аналитичар Дејан Милетић мишљења је да је Трампова администрација има жељу, али за решавање косовског питања.

– Бела кућа жели трајно и одрживо решење и не искључује могућност да то буде урађено по моделу којим би север Косова припао Србији. Трамп јесте за компромис и за договор, што је указао још у писму које је писао председнику Вучићу поручујући да је спреман да угости представнике Београда и Приштине како би потписали трајни споразум. Чињеница је да ту има још доста тога да се уради, као и да у Вашингтону постоји и друга струја, предвођена демократама, које би преко Конгреса да осујете све Трампове планове – наводи Милетић.

Трампов говор и позиција Србије

Говорећи о Трамповом говору у Давосу, Вучић је навео да је Трамп све време говорио о Америци, да је споменуо још само Кину, Јапан, Јужну Кореју и Велику Британију и то из угла америчких односа с тим земљама. Председник Србије је оценио да је нормално да Трамп говори искључиво из америчког угла и да то раде и остали.

– Србија се добро позиционира и полако, али сигурно, постаћемо конкурент и за привлачење инвестиција и тим земљама. Зато су важни састанци са Американцима, Кинезима, зато нисам несрећан због критика које долазе: „Вучић само са Арапима и Кинезима.“ Врло је значајна та диверзификација наших извора раста и извора инвестиција – навео је Вучић.

Лидери ЕУ без директног одговора

Од европских лидера са којима је разговарао у Давосу није добио директне одговоре на питање да ли ће Србији дати могућност чланства у ЕУ ако компромисним путем решимо проблем КиМ.

– Реците нам, чак и ако решимо компромисним путем проблем КиМ, да ли ћете нам дати могућност уласка у ЕУ – питање је које је Вучић упутио саговорницима.

Директан одговор није добио јер, како је рекао, „шта год да питате, увек добијете исти одговор“.

Са Ђукановићем о закону

Нисам сагласан са аргументацијом коју је председник Црне Горе изнео око суштине Закона о слободи вероисповести и његове примене, рекао је Вучић и најавио могућност да са црногорским председником разговара о томе у Израелу, где ће обојица боравити на обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица.

Упитан да ли ће прихватити позив за посету Црној Гори и када би могло доћи до ње, Вучић је подсетио да је и он упутио позив Ђукановићу да посети Србију.

– Много је важније од тога да ли ћемо доћи у посету да се реши проблем и да се разговара о томе како да га решимо. Нисам сагласан са аргументацијом која је изнета око суштине самог закона и његове примене. Не зато што имам право да се мешам у унутрашње ствари Црне Горе, већ што се тиче српског народа, његове целине и наше културне и историјске баштине – објаснио је Вучић.

Похвале економији

На панелима и састанцима у оквиру Светског економског форума у Давосу није се могла чути ниједна примедба на рачун српске економије, већ само похвале, како Вучић истиче, за разлику од политичког панела о западном Балкану, на којем је било примедби упућених на рачун наше земље, због набавке наоружања.

– Примедбе на наш рачун јесу зашто се наоружавамо и зашто купујемо од Русије, а ја сам рекао да купујемо само дефанзивно, да не будемо било коме више лак плен и шака зоби, као што смо некада били. Рекао сам им и да смо имали новца и за С-300 и за С-400, али да не купујемо ништа офанзивно за разлику од других који то раде – рекао је председник.

Макрон у службеној белешци

Одговарајући на питања новинара, председник се осврнуо на коментаре појединих представника опозиције који су изразили сумњу у његову изјаву да је француском председнику Емануелу Макрону рекао да Француска сада не би могла да отвори поглавља 23 и 24.

– Рекао сам му и то, пред поноћ, у Јелисејској палати, пред осморо или деветоро људи, а то нам је ушло и у службену белешку – рекао је Вучић.

Додао је да тиме није рекао да Србија има уређенији систем од Француске, већ да бирократска форма понекад излази из суштине.

– Не можете да кажете да је Француска недемократска земља зато што председник бира судије, што ми, наравно, нећемо да уведемо, зато што је демократска традиција Србије на нижем нивоу. Да се одмах оградим, како не би почели да шире лаже по новинама да ја за тим чезнем – указао је Вучић.

Оцењује да они који су сумњали у његове речи полазе од себе јер, како каже, знају да нису смели ништа да кажу ни пред ким док су били на власти, те су сада вођени истом мишљу да и „Вучић не може“.

– Ја то кажем сваком, све што мислим, све им кажем. Као што поредим позицију Срба у Црној Гори и у Северној Македонији, па питам како Срби немају право на званични језик у Црној Гори, па као што их питам и за Републику Српску и Косово – рекао је Вучић.

Вучић о дијалогу, Тачи о визама

Вучић је рекао и да је на неформалном скупу у Давосу, којем је присуствовао и Хашим Тачи, говорио о проблемима које Србија има у региону, док је Тачи више причао о визној либерализацији.

– Тачи је приметио да неки из Европе нису поздравили договор Београда и Приштине о увођењу авио-линије и запитао да ли је то због америчке подршке – рекао је Вучић.

Навео је да је он говорио о наставак дијалога и укидању такси које је Приштина увела на српску робу и да је увидео да су његови саговорници разумели зашто је то проблем, те да су и они против такси.

– Сутра треба да причамо о возовима, али каквог то смисла има ако наша роба не може возом да уђе на Косово и Метохију? Није важно ко како посматра то питање, ми сматрамо да је то унутрашњи саобраћај, они да је између две државе, али како год сматрали, те трговине нема – истакао је Вучић.

Он је изразио наду да ће формирањем владе у Приштини део тих проблема бити решен и подсетио да Србија због такси годишње директно изгуби између 900.000 и 950.000 евра.

Оставите Коментар