Русија изјавила да је спремна да помогне Венецуели да одбрани свој суверенитет. Председник доњег дома руског парламента рекао је да је Русија спремна да „иступи“ за Венецуелу како би одбранила свој суверенитет.

Током састанка у Москви са Диосдадом Kабелом, председником Уставотворне скупштине Венецуеле, председник Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да Русији пружа подршку јужноамеричкој земљи.

Према руском високом званичнику, Москва сматра неприхватљивим то што Вашингтон покушава да наметне своју вољу уплитањем у венецуеланске унутрашње ствари и покушава, илегалним средствима, да “постави своје марионете на власт”.

„У овом контексту, желео бих да још једном изразим руску подршку и нашу спремност да пружимо помоћ у свим областима, како би се одбранио венецуелански суверенитет. Желимо да вас подржимо у овој тешкој ситуацији “, рекао је Володин.

Раније је Борисов изјавио да су Русија и Венецуела спремне да развију дугорочни план сарадње.

Заменик руског министра пољопривреде Сергеј Левин и венецуелански министар пољопривреде и земље Вилмар Kастро Сотелдо оценили су билатералне споразуме о пољопривреди и проучавали нове заједничке пројекте.

Састанак је одржан у уторак, током 46. заседања Светског комитета за храну Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација, које се одржава од 14. до 18. октобра у Риму.

О састанку је путем Твитера писало и венецуеланско Министарство пољопривреде и земље.

„Током састанка, стране су проучиле постојец́у трговину у различитим пољопривредним сферама, као и нове заједничке пројекте који ц́е помоц́и даљем проширењу билатералних односа и промовисању суверенитета и независности хране Венецуеле“, пише у твиту.

Сотелдо и Левин су се усагласили да би руске власти требало да посете латиноамеричку земљу у кратком року.

„Kао резултат, одлучено је да Венецуела у наредним данима позове представнике руских власти у радну посету како би се размотрила питања која се односе на фитосанитарне и зоосанитарне мере“, закључило је венецуеланско министарство.

Русија и Венецуела потписале су споразум о сарадњи у области пољопривреде на састанку билатералне међувладине комисије, који је у Москви одржан у априлу ове године.

Оставите Коментар