ДОНАЛД Трамп, бивши председник САД навео је да се напади у Авганистану не би догодили да је он председник.

Трамп је у изјави за „Фокс њуз“ говроио о 13 припадника америчке војске који су страдали у Кабулу у нападима „дивљака и варвара“.

Подсетимо, Исламска држава преузела је одговорност за јучерашњи смртоносни напад испред аеродрома у Кабулу у коме је стадалао најмање 90 Авганистанаца.

  • Ови племенити амерички ратници положили су своје животе док су били на дужности. Жртвовали су се за земљу коју воле, утркујући се са временом како би спасили своје суграђане од опасности. Умрли су као амерички хероји и наша нација ће заувек чувати сећање на њих – навео је Трамп.

Бивши председник САД је такође изразио саучешће породицама погинулих припадника војске.

  • Данас сви Американци тугују са вама.

Трамп се овом приликом обратио и ветеранима двадесетогодишњег рата у Авганистану.

  • Знамо шта сте урадили, колико сте били храбри и захваљујемо вам, поздрављамо вас и поштоваћемо вас за сва времена.

Трамп је критиковао Бајденову администрацију због сарадње са талибанима у настојању да осигура повлачење хиљаде америчких грађана и Авганистанаца који су помагали снагама НАТО-а предвођеним САД које су отерале талибане са власти 2001.

  • Талибани су непријатељи – рекао је бивши председник и истакао да је „имао посла“ са вођом талибана.
  • То је особа која се бори против нас дуги низ година, а ми их сада користимо да нас заштите? Погледајте шта се догодило са њиховом заштитом, 100 људи – много више, кажу, од 100 људи – је погинуло, а 13 припадника наше невероватне војске је убијено, и то је само почетак.
  • Имали смо доста времена. Имали смо талибане под потпуном контролом. Имали смо авионе, имали смо ваздухопловне снаге, они нису имали ништа … Није било разлога за убрзавање. Требало ми је две, три године да извучем америчке снаге. Хтели смо да их извучемо брзо, али нисмо журили. Контролисали смо све, а они су се плашили кретања. Талибани не би учинили ништа без мог одобрења – наставио је Трамп.

Бивши амерички председник се пожалио да су након што је евакуација коју је Бајден наредио талибани видели „слабост“.

  • Он није ништа урадио, а онда су они преузели власт. Ми смо уништили имиџ наше земље и наших невероватних ратника. Они су невероватни, али им је потребно чврст вођство које немају. Бајден говори као „опасан“ момак, а он то није. Он је управо супротно и свет то зна.

Председник САД Џо Бајден обратио се нацији после терористичких напада у Кабулу.

Како је навео, без обзира на напад, америчка војска ће наставити евакуацију и завршити мисију у Авганистану.

Оставите Коментар