Група америчких сенатора, већина из Трампове Републиканске партије, затражила је од новоименованог државног секретара Рекса Тилерсона да неодложно и детаљно истражи трошење америчког новца на Балкану, а посебно се спомињу Албанија и Македонија.

„Тражимо хитну истрагу о томе како су милијарде америчког новаца трошене у Стејт Департменту и Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) да би се подржале лево оријентисане политичке групе и наметала та опција сувереним државама.

Једна од таквих група која је примала новац путем УСАИД-а је Отворено друштво, фондација иза које стоји Џорџ Сорош“, наведено је у писму шест сенатора.

Међу потписницима писма је и некадашњи републикански кандидат за председника САД Тед Круз, Мајк Ли из Јуте, Џејмс Инхоф из Оклахоме, Давид Парду из Џорџије, Том Тилис из Северне Калорине и сенатор Бил Касиди из Лузијане.

У писму сенатора државном секретару Тилерсону, истиче се да су америчке амбасаде у Македонији и Албанији „активно годинама интервенисале у политички живот“ тих држава, снажно подржавајући лево орјентисане странке.

То, међутим, како се наводи, није довело до стабилизације и унапређења ситуације у тим државама, већ напротив. Сенатори истичу да је у Албанији забележен раст корупције, шверца наркотицима и организираног криминала.

„Током протеклих неколико месеци, изабрани званичници и политички лидери страних држава сусретали су се са мном преносећи ми разочаравајуће вести о америчким активностима у њиховим државама.

У њима су и извештаји о томе како дипломате фаворизирају своје политичке миљенике, новцима се подржавају екстремни, а некада и насилнички политички активисти, те да америчка влада ради на маргинализацији умерених и конзервативних лидера“, навео је Ли у саопштењу за јавност.

Он је упозорио да су, на примјер, активности на реформи правосуђа у Албанији такве да фактички само јачају актуелног премијера Едија Раму и дају му потпуну контролу над органима државе за провођење закона.

Занимљиво је и да су сенатори већ писали амбасадорима САД у Македонији и Албанији и упозорили их. Но, наведено је да одговори који су долазили, посебно из Македоније, нису били од помоћи.

Сенатори су упозорили да су сличне примедбе примили и од других званичника држава Латинске Америке и Африке.С друге стране, према писању Хила, управо подручје Балкана спомиње се као прва страна интервенција председника Доналда Трампа, не због потрошеног новца, већ због укоријењеног радикалног ислама, бујајућих немира и провокација на српско-косовској граници.

„Ако је подне у Пентагону, на Косову је 1389.“, истакнуо је амерички генерал.

Извор: Танјуг