Због све већег Трамповог идеолошког утицаја у Конгресу Украјина је у опасности да остане без подршке Вашингтона. Републиканци су скептични у погледу продужавања помоћи Кијеву, а без америчких финансија украјинске оружане снаге неће моћи да наставе офанзиву, пише британски „Гардијан“.

Како Трампова парола „Америка на првом месту” добија све већу пажњу међу републиканцима, антиукрајински сентимент се шири по страначкој бази и у салама Конгреса.

Док чланови обе странке у Сенату настављају да подржавају идеју о даљој помоћи Кијеву, већина републиканаца у Представничком дому је скептична или чак отворено се противи тој пракси.

Овакав развој догађаја у америчком Когресу компликује ионако тежак задатак републиканцима који морају да изаберу новог председавајућег у Представничком дому.

Сваки кандидат ће морати да преговара са посланицима крајње деснице који су категорички против даљег финансирања Кијева. Ако се посланици не договоре о даљој помоћи, последице би могле бити страшне, кажу украјинске присталице.

Противљење финансирању Украјине расте међу републиканцима, и чини се да је то директна реакција на Трампов приступ спољној политици, који дубоко одјекује у изолационистичкој фракцији његове странке.

Оставите Коментар