Саветник америчког председника Џон Болтон могао би до краја августа да посети Београд и Приштину
У исто време САД ће кренути у офанзиву када је у питању решавање косовског проблема, односно покретање дијалога са мртве тачке, пише Блиц.

Да ли ће до ове високе посете доћи зависи од тога хоће ли Приштина повући таксе од 100 одсто на српску робу, наводи лист позивајући се на дипломатске изворе.

У складу с тим, наставља се агресивна дипломатска активност која би требало да доведе до укидања такси.

  • Уколико буде гаранција да ће таксе бити укинуте, доћи ће. У супротном, његова посета је мало вероватна, јер напросто не жели да буде неуспешан. Пошто ситуација са таксама за сада није сигурна, није ни посета потврђена – наводи извор.

Извор листа такође наводи да је због свега тога сасвим оправдано очекивати појачане притиске на приштинске власти да би евентуално до те посете дошло.

Лист наводи и да је Болтон својом изјавом да Америка не искључује територијалне корекције пре годину дана ставио на сто причу о разграничењу као потенцијалном решењу за косовски чвор, али и практично означио промену политике Вашингтона према променама граница на Балкану.

Због тога се овој посети придаје велики значај, а уколико до ње дође, она ће на известан начин значити и да се отишло корак даље у правцу косовског решења, оцењује „Блиц“.

Оставите Коментар