ИСТРАЖИТЕ извештаје у којима се наводи да су на свечаностима протеклог викенда у Републици Српској величани ратни злочинци и да су на удару били повратници у градовима из којих је током рата протерано несрпско становништво.

Позивамо надлежне да без одлагања све провере и да казне одговорне.

Та наредба властима у Босни и Херцеговини стигла је директно из Стејт департмента, чији је портпарол изнео да су „САД дубоко забринуте због извештаја о говору мржње, величању ратних злочинаца и провокативним инцидентима који су током викенда били усмерени на повратнике у ентитету Република Српска“.

Ова инструкција из Вашингтона стигла је само дан пошто је тамошњи Савет за спољне послове, институт основан пре сто година, упозорио да је БиХ, уз Украјину, „неуралгична“ тачка Европе која може бити поприште сукоба. Док САД исказују наводну забринутост поводом вокабулара током обележавања три деценије РС и „стрепе“ за будућност БиХ, у Сарајеву су све гласнији ратни покличи, постројавају се озлоглашене „Зелене беретке“, а деца узвикују „Алаху екбер“. Истовремено, почео је лов на српске официре због учешћа у дефилеу у Бањалуци.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручује да 9. јануар остаје Дан РС, без обзира на то како се било ко односи према томе, па и Стејт департмент:

– Шта могу да истраже, шта да ураде? Да затворе читав један народ зато што обележава Дан Републике 9. јануара? Десет и више година редовно је обележаван Дан Републике све док Изетбеговић није затражио да се забрани. Наравно да то нећемо прихватити. Никога не вређамо, никоме ништа лоше не бисмо урадили. Не може БиХ да буде онаква какву је Бошњаци хоће: она може да буде само земља два ентитета и три конститутивна народа.

Коментаришући појачано интересовање САД за дешавања у БиХ, професор геополитике Срђан Перишић каже, за „Новости“, да је очигледно да Американци желе да отворе сукоб у БиХ и на Балкану и на све начине покушавају да у то увуку српски народ и Републику Српску:

– Американци могу да потпале ватру сукоба у Украјини и БиХ. То су њихове главне мете у Европи. Што се тиче БиХ, ту је на сцени замена теза. САД упорно стварају слику да је Република Српска разлог заоштравања односа, а не спомињу се Бошњаци, Сарајево и СДА, као ни паравојне формација СДА.

Он истиче да Вашингтон већ две деценије покушава да сруши Дејтонски споразум и растури БиХ, и да се полако приближавају том циљу уз помоћ Сарајева:

– Нажалост у БиХ може доћи до сукоба, јер је слична реторика била и 1991. Нико није веровао да ће избити рат, али ратна реторика победила уз велику помоћ Вашингтона.

Перишић указује да би Балкан могао бити центар окршаја САД и НАТО с једне, и Русије са друге стране. Према његовим речима, Американци су проценили да руски утицај јача на Балкану и покушаће то да спрече нападима на Србе:

– Не треба заборавити да ће Русија бранити српски народ на Балкану уколико Америка удари на њих, и то је јасно и Американцима и НАТО.

Енвер Казаз, политички аналитичар и професор на Универзитету у Сарајеву, каже за „Новости“ да је БиХ земља која нема снаге за рат, јер нема ни финансијских, ни војних средстава:

– Рат избија оног тренутка кад једна од страна у рату процени да може брзо да победи. У БиХ влада равнотежа немоћи: ни Бакир Изетбеговић, ни Милорад Додик немају логистичка ни војна средства за рат. Могући су инциденти, а рат никако.

ИСПИТАЋЕ СЕ СЛУЧАЈ „БУЖИМ“

ЗАМЕНИК министра одбране у Савету министара Мирко Околић изјавио је да ће се испитивати случај свих који су имали легитимне униформе Оружаних снага БиХ на окупљању некадашњих припадника тзв. армије БиХ у Бужиму, где су марширали са ратним заставама, уз покличе „Алаху екбер“. Он је истакао да се паравојне и легитимне снаге не могу мерити, те да се на овај начин шаље лоша порука. Иначе нико од западних амбасада у БиХ није осудио паравојно укупљање у Бужиму.

И ВАРХЕЉИ НА УДАРУ

ЧЛАНОВИ Европског парламента, њих 30, упутили су писмо председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у којем позивају на покретање истраге о улози европског комесара за проширење ЕУ Оливера Вархељија у „помагању сепаратистичким активностима Милорада Додика у БиХ“. Парламентарци из неколико политичких групација истичу да је територијални интегритет БиХ кључан, не само за локалну, већ и за регионалну, али и европску перспективу:

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар