Ни после две деценије од бомбардовања Савезне Републике Југославије, жртве НАТО агресије нису пребројане. До данас није званично познато колико је људи страдало за 11 недеља 1999. године. Незванични подаци говоре да је погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца, с друге стране, Фонд за хуманитарно право документовао је страдање 754 особе.

Четворо посланика посланичког клуба ПС-НСС-УСС, који су део владајуће коалиције, зато, доставили су Скупштини Србије предлог о образовању Комисије за истрагу и утврђивање броја жртава НАТО агресије, која би утврђивала број убијених до краја 2020. године.

Комисија би, наводе предлагачи, требало да утврди имена и презимена свих жртава помоћу њихових личних података и статуса у моменту догађаја, како би се раздвојиле цивилне од жртава из редова војске и полиције. Подаци се 20 година налазе у различитим евиденцијама, министарствима и другим надлежним институцијама. Наше друштво, како тврде предлагачи, суочено је са покушајима умањења жртава српског и других народа и националних мањина у ближој и даљој историји.

Државни званичник, који је једини излазио са конкретним подацима, био је некадашњи председник Владе Мирко Цветковић. Он је поводом обележавања десетогодишњице бомбардовања истакао да је за 78 дана погинуло 1.002 припадника војске и полиције, међу којима 89 деце, док је 12.500 рањено и повређено.


Ј. Ж. С.

Оставите Коментар