Није први пут да аутономаши траже уочи пописа становништва Србије да се уведе рубрика „Војвођанин“. Покушали су то и 2011. године, али су прошли неславно и поново ће се спотаћи о исти камен. Пошто су пред нама избори, они се враћају радикалнијим ставовима не би ли на себе скренули пажњу и добили неки глас више.

Овако Миленко Јованов, потпредседник СНС, иначе Кикинђанин, одговара на иницијативу коју су ових дана лидер ЛСВ Ненад Чанак и његов коалициони партнер Александар Оџић из Војвођанске партије предочили министарки Гордани Чомић, а у којој траже да се на предстојећем попису 2021. први пут омогући да се житељи АПВ у рубрици „национална припадност“ изјашњавају као – Војвођани.

Јованов додаје да у контексту предстојећих избора расту притисци на Србију, а и у ранијим сличним приликама, увек су аутономаши из Војводине били у првим редовима.

  • Неће успети јер је њихова политичка снага нејака, немају подршку народа што су показали и прошли избори – поручује Јованов и подсећа да су пре десет година, уочи пописа аутономаши на билбордима позивали људе да се у рубрику „национална припадност“ упишу као Војвођани/ке, а да су њихову поруку „Ја сам Војвођанин, знам ћирилицу и то сва слова“ многи доживели као увреду.

Иницијативу Чанка и Оџића не подржава ни др Балинт Пастор, потпредседник СВМ и шеф Посланичке групе СВМ у Народној скупштини.

  • Ми смо се увек залагали да свако има право да се изјашњава као припадник нације према свом осећању и од тог принципа не одустајемо. Међутим, војвођанска нација не постоји, постоји Војводина као завичајна одредница – рекао је Пастор, за „Новости“.

Судећи по тврдњи председника Војвођанске партије, ова обновљена иницијатива наишла је на разумевање министарке Чомић и њених сарадника на састанку одржаном ових дана у Новом Саду.

  • Охрабрују разговори са представницима Министарства за људска, мањинска права и друштвени дијалог на челу са министарком Горданом Чомић, као и разумевање за заједничку иницијативу ЛСВ и ВП поводом предстојећег пописа становништва 2022. године да се свим грађанима омогући основно људско право на слободно изјашњавање и војвођански идентитет који је неспоран – навео је председник Војвођанске партије.

Као аргумент за тврдњу да „војвођански идентитет није споран“, Оџић наводи да после распада СФРЈ велики број грађана и грађанки доживљава Аутономну Покрајину као Југославију у малом и као свој дом.

ЗА КОГА РАДИ ЧОМИЋЕВА?

Драго ми је да министарка Чомић има разумевања за идеју ЛСВ и ВП, једино не знам ко ће у Скупштини и Влади Србије да им подржи те суштински антисрпске ставове. Мислим да и ми као владајућа странка треба да се преиспитамо коме смо све дали мандат у српској влади и да ли сви ти људи раде у корист државе Србије или саучествују у притисцима са позиција министара – каже Јованов.

Ј. Симић

Оставите Коментар