Војне претње, политички и економски притисак западних земаља приморали су Русију и Белорусију да предузму реципрочне мере, а једна од њих је и нова Војна доктрина Савезне Државе, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Поред војних претњи настављамо да се суочавамо са политичким и економским притиском који на наше земље врши такозвани колективни Запад. У актуелним условима приморани смо да предузмемо реципрочне мере“, рекао је руски министар.

Како је објаснио, једна од таквих мера је нова Војна доктрина Савеза Русије и Белорусије која ће бити усвојена у најскорије време на редовном састанку Врховног државног савета Савеза Русије и Белорусије.

Према речима Шојгуа, војни ресори две земље прешли су на планирање билатералне војне сарадње на основу програма стратешког партнерства који је развијен за период од пет година.

  • У септембру смо одржали заједничку стратешку вежбу ‘Запад 2021’. Увежбаваћемо акције у оквиру ОДКБ. Тренутно се у Таџикистану одржава вежба са Колективним снагама за оперативно реаговање Организације ‘Сарадња 2021’. У септембру су белоруски војници први пут учествовали у антитерористичким вежбама земаља-чланица ШОС ‘Мировна мисија 2021. – подсетио је руски министар одбране.

Истовремено је истакао да достигнути ниво сарадње између војних ресора Русије и Белорусије омогућава да се задаци у сфери безбедности правовремено прилагоде променама које се дешавају у свету и да се ефикасно реше.

  • Суочени са све већим претњама за Савезну Државу, спровођење координисане војне политике, сарадња на изградњи и развоју оружаних снага, повећање степена борбене обуке као и међусобно коришћење објеката војне инфраструктуре посебно добијају на значају за Русију и Белорусију, а активност заједничког колегијума је траженија него икад – констатовао је Шојгу.

Како је саопштио, Русија и Белорусија су се договориле да 2023. године одрже велику заједничку вежбу „Штит Савеза“.

Оставите Коментар